Η Αποκατάσταση Μαραθωνίου για τον δρομέα αποτελεί βασικό στοιχείο για τη σταδιακή και άμεση επαναφορά του οργανισμού. Πολλές φορές η ικανοποίηση του τερματισμού και η ψυχοσωματική κούραση οδηγεί τους δρομείς να παραμελούν βασικές συμβουλές που βοηθούν σε γρήγορη αποκατάσταση, μειώνοντας παράλληλα το ρίσκο για κάποιο μελλοντικό τραυματισμό.


Περιεχόμενα “Αποκατάσταση Μαραθωνίου”:

Η σημαντικότερη παράμετρος που θα πρέπει να λάβεις υπόψη, είναι ότι ο οργανισμός του δρομέα συνεχίζει να “δουλεύει” για αρκετές ημέρες μετά την ολοκλήρωση του μαραθωνίου.

Την ημέρα του αγώνα

Ενυδάτωση

Απόλαυσε τη στιγμή, αλλά μην ξεχάσεις το σώμα σου. Ο οργανισμός έχει ανάγκη κυρίως να αποκαταστήσει τα χαμένα υγρά. Πιες άφθονο νερό, ένα ισοτονικό ποτό ή χυμό τα οποία θα σε ξεδιψάσουν και θα δώσουν στον οργανισμό πολλά από τα ιχνοστοιχεία που έχει χάσει στη διάρκεια του αγώνα. Παράλληλα ένα μικρό σνακ υδατάνθρακα και πρωτεΐνης ή ένα φρούτο, θα σου δώσει ενέργεια και θα βοηθήσει του μυς να επανέλθουν αποκαθιστώντας το γλυκογόνο.

Περπάτημα

Αμέσως μετά τον τερματισμό, όσο δύσκολο και να φαίνεται προσπάθησε να μην μείνεις ακίνητος. Περπάτησε!

Το περπάτημα θα σε αποζημιώσει. Θα βοηθήσει στη σταδιακή μείωση των παλμών της καρδιάς και στην αποκατάσταση των μυών σου.

Όσο περισσότερο περπατήσεις μετά την ολοκλήρωση του αγώνα – ακόμα και μερικές ώρες μετά – τόσο το καλύτερο.

Διατάσεις

Όπως σε κάθε προπόνηση, εύκολη ή δύσκολη, μην ξεχάσεις τις διατάσεις. Η χρήση τους είναι αναγκαία, ειδικά σε έναν αγώνα όπου οι μυς έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά.

Αποκατάσταση Μαραθωνίου Πρωινό

Παγοθεραπεία

Ο πάγος θα σε ανακουφίσει όπως πάντα. Αν έχεις κάποιο έντονο μυικό πόνο, αρχικά συμβουλέψου το ιατρικό προσωπικό του αγώνα και στην συνέχεια τοποθέτησε πάγο στο αντίστοιχο σημείο, ενώ για τους τολμηρούς ένα παγωμένο ντουζ ή ποδόλουτρο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Διάβασε σχετικά: |  Σκαλάκια: Βελτιώστε τεχνική και ταχύτητα στο τρέξιμο(video)

Βασικό γεύμα

Μετά τον τερματισμό ίσως νιώθεις κορεσμό για φαγητό, κάτι το οποίο πολλές φορές είναι φυσιολογικό.

Το βασικό γεύμα αποκατάστασης θα γίνει μερικές ώρες μετά και θα πρέπει να περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά στοιχεία, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.  

Οι σούπες (ιδίως των λαχανικών) αποτελούν ιδανική επιλογή επειδή είναι ελαφριές, βοηθούν στην αναπλήρωση των υγρών, είναι πλούσιες σε βιταμίνες και θερμίδες χωρίς να προκαλούν βάρος στο στομάχι.

Την επόμενη ημέρα του μαραθωνίου

Πρωινό

Κατά την διάρκεια της νύχτας, ο οργανισμός σου έχει αναπληρώσει ήδη τμήμα από την ενέργεια που έχει χάσει.

Απόλαυσε ένα ολοκληρωμένο πρωινό, πλούσιο σε πρωτεΐνες (βρώμη με γιαούρτι, ομελέτα κ.λ.π) και συνδύασε το με ένα φυσικό χυμό (ιδανικά smoothie με ποικιλία φρούτων).

Περπάτημα & Μασάζ

Όπως και την ημέρα του αγώνα προσπάθησε να περπατήσεις 1 με 2 ώρες, χωρίς να ξεχνάς την ενυδάτωση του οργανισμού που πρέπει να είναι συνεχής.

Είναι αρκετά πιθανό να νιώθεις τα πρώτα δείγματα “πιασίματος” σε διάφορα σημεία του σώματος και κυρίως στα πόδια.

Το αίσθημα του “πιασίματος” (ονομάζεται καθυστερημένη μυϊκή κακουχία (Delayed Oncet of Muscle Soreness – DOMS), εμφανίζεται 4 ώρες μετά την άσκηση και κορυφώνεται 48 με 72 ώρες μετά.

Τα ζεστά ντουζ και ένα καλό μασάζ θα “χαλαρώσουν” τους μυς και θα συμβάλουν σημαντικά στην αποκατάσταση τους.

Την επόμενη εβδομάδα

Για την εβδομάδα μετά τον αγώνα συνέχισε να ακολουθείς τις παραπάνω συμβουλές, δίνοντας προτεραιότητα στην ενυδάτωση και στα ολοκληρωμένα γεύματα.

Αποκατάσταση Μαραθωνίου

Χαλάρωμα

Μετά από τουλάχιστον 48 ώρες, δοκίμασε να κάνεις ένα 20 λεπτό τρέξιμο σε πολύ χαμηλό ρυθμό ώστε να ενισχύσεις την αποκατάσταση του γαλακτικού οξέως στους μυς.

Διάβασε σχετικά: |  Ναι στη γυμναστική στο σπίτι, αλλά πως ξεκινάω;

Αποθεραπεία

Βοήθησε το σώμα σου να ανακτήσει τις δυνάμεις του δοκιμάζοντας ένα χαλαρωτικό μασάζ, τζακούζι ή σάουνα. Δώσε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που τονώνουν τους ταλαιπωρημένους σου μύες.

Αν έχεις κάποιο τραυματισμό η παγοθεραπεία θα σε βοηθήσει τις πρώτες 3 ημέρες. Αν και εφόσον έχεις ενοχλήσεις μπορείς να επισκεφτείς τον φυσικοθεραπευτή σου για μερικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας.

Προπονήσεις

Μην προσπαθήσετε να πιέσεις τον οργανισμό σου. Η επαναφορά στις προπονήσεις πρέπει να γίνει σταδιακά, με μικρής διάρκειας και έντασης, ενώ εναλλακτικές μορφές άσκησης όπως το κολύμπι και το ποδήλατο θα σε βοηθήσουν σημαντικά.

Αποκατάσταση Μαραθωνίου – Γενικά

Μετά την ολοκλήρωση του μαραθωνίου απολαύσε την στιγμή και αποζημίωσε το σώμα σου.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι πως ο οργανισμός σου συνεχίζει να “δουλεύει” για αρκετές μέρες ενώ χρειάζεται περίπου 2 με 3 εβδομάδες για να επανέλθει πλήρως.

Η σωστή ενυδάτωση, η ισορροπημένη διατροφή και το περπάτημα αποτελούν βασικά στοιχεία για την σωστή και άμεση αποκατάσταση του οργανισμού.


Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον;
Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνεις κάθε νέα δημοσίευση για το τρέξιμο, την άθληση και τη διατροφή.Images: via, via, via