Ποια όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη; Ποια η διατροφική αξία των οσπρίων για τον οργανισμό;

Εκτός από την ζωική πρωτεΐνη (κόκκινο κρέας, πουλερικά, αβγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι) που αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή, υπάρχει και η φυτική που συναντάται σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια. 

Η φυτική πρωτεΐνη έχει υψηλότερη βιολογική αξία συγκριτικά με την ζωική προσφέροντας πολλαπλά μακροχρόνια οφέλη για τον οργανισμό.

Τι είναι η πρωτεΐνη

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα που συνδέονται μεταξύ τους με χημικούς δεσμούς τα οποία διασπώνται κατά την διάρκεια της πέψης. Η διάσπαση αυτή παράγει νέα αμινοξέα τα λεγόμενα βασικά αμινοξέα (ή αλλιώς απαραίτητα αμινοξέα) τα οποία απορροφούνται από τον οργανισμό[wiki].

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με την ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχουν τα πιο διαδεδομένα όσπρια.


Όσπρια και πρωτεΐνη

ΟΣΠΡΙΑ (100 γρ.)ΠΡΩΤΕΙΝΗ (γρ.)ΦΥΤ. ΙΝΕΣ (γρ.) ΥΔΑΤΑΝ. (γρ.)ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Φακές98 20116
Φασόλια211663347
Φασόλια μαυρομάτικα351989
Αμπελοφάσουλα8721116
Κόκκινα Φασόλια 242560332
Κουκιά881888
Ρεβίθια191761365
Αρακάς551481
Φάβα252660340

Βρήκες το κείμενο “όσπρια πλούσια σε πρωτεΐνη” ενδιαφέρον;
Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνεις κάθε νέα δημοσίευση για τη διατροφή τον αθλητισμό και το τρέξιμο.


Πηγή κεντρικής φωτογραφίας [1]