Πόσες θερμίδες αποδίδουν τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα; Ένας χρήσιμος θερμιδομετρητής που παρουσιάζει αναλυτικά τις θερμίδες των πιο διαδεδομένων τροφών. Η παρουσίαση γίνεται σε βασικές κατηγορίες φρούτων, λαχανικών, κρεάτων και τυριών.

Θερμίδες Τροφών Θερμιδομετρητής

Τι είναι οι θερμίδες ή η θερμίδα;

Σύμφωνα με το wikipedia «Η θερμίδα είναι μία  μονάδα μέτρησης ενέργειας (διεθνώς calorie, από τον γαλλικό όρο, που προέρχεται από τη λατινική λέξη calor = θερμότητα και αυτή από το ρήμα calere = είμαι ζεστός). Στους περισσότερους τομείς έχει αντικατασταθεί από τη μονάδα ενέργειας του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (SI), που είναι το Τζάουλ (J)»

Μια θερμίδα είναι η μονάδα μέτρησης της ενέργειας που θεωρητικά αποδίδουν τα  τρόφιμα  στον ανθρώπινο οργανισμό.

Βασικός Ρυθμός Μεταβολισμού (BMI)

Οι θερμίδες ουσιαστικά αποτελούν την ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας και προσδιορίζονται από το όρο BMI (Basal Metabolic Rate) ή Βασικός Ρυθμός Μεταβολισμού.
Ο Βασικός Ρυθμός Μεταβολισμού (BMI) χαρακτηρίζεται ο ελάχιστος ρυθμός μεταβολισμού που μπορεί να παρατηρηθεί σ΄ έναν ζωικό οργανισμό, συνηθέστερα σε κατάσταση ηρεμίας και σε περιβάλλον με θερμοκρασία ίδια με εκείνη του σώματός του [πηγή].

Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός (AMR)

Εκτός από το Βασικός Ρυθμός Μεταβολισμού (BMI) υπάρχει ο δείκτης AMR (Active Metabolic Rate) ή Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός. 
Ο Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός (AMR) προσδιορίζει τον ρυθμό μεταβολισμού ή την ενέργεια που χρειάζεται ένας οργανισμός όταν είναι σε άσκηση.

Η ημερήσια λήψη θερμίδων πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες του κάθε οργανισμού και με την επιστημονική καθοδήγηση ενός διατροφολόγο.

Θερμίδες- θερμιδομετρητής ανά κατηγορία τροφών


Φρούτα

Λαχανικά

Κρέατα (σύντομα διαθέσιμα)

Όσπρια (σύντομα διαθέσιμα)

Γαλακτοκομικά (σύντομα διαθέσιμα)


Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον;
Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνεις κάθε νέα δημοσίευση για τη διατροφή τον αθλητισμό και το τρέξιμο.


Πηγή κεντρικής φωτογραφίας [1]