Πόσες θερμίδες αποδίδουν τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα; Ένας χρήσιμος θερμιδομετρητής που παρουσιάζει αναλυτικά τις θερμίδες των πιο διαδεδομένων τροφών. Η παρουσίαση γίνεται σε βασικές κατηγορίες φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, κρεάτων και τυριών.

Θερμίδες- θερμιδομετρητής ανά κατηγορία τροφών

Φρούτα

Λαχανικά

Όσπρια

Κρέατα

Γαλακτοκομικά (σύντομα διαθέσιμα)

Θερμίδες Τροφών Θερμιδομετρητής

Τι είναι οι θερμίδες ή η θερμίδα;

Σύμφωνα με το wikipedia “Η θερμίδα είναι μία  μονάδα μέτρησης ενέργειας (διεθνώς calorie, από τον  γαλλικό όρο, που προέρχεται από τη λατινική λέξη calor = θερμότητα και αυτή από το ρήμα calere = είμαι ζεστός). Στους περισσότερους τομείς έχει αντικατασταθεί από τη μονάδα ενέργειας του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (SI), που είναι το Τζάουλ (J)”

Μια θερμίδα είναι η μονάδα μέτρησης της ενέργειας που θεωρητικά αποδίδουν τα  τρόφιμα  στον ανθρώπινο οργανισμό.

Βασικός Ρυθμός Μεταβολισμού (BMI)

Οι θερμίδες ουσιαστικά αποτελούν την ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας και προσδιορίζονται από το όρο BMI (Basal Metabolic Rate) ή Βασικός Ρυθμός Μεταβολισμού.
Ο Βασικός Ρυθμός Μεταβολισμού (BMI) χαρακτηρίζεται ο ελάχιστος ρυθμός μεταβολισμού που μπορεί να παρατηρηθεί σ΄ έναν ζωικό οργανισμό, συνηθέστερα σε κατάσταση ηρεμίας και σε περιβάλλον με θερμοκρασία ίδια με εκείνη του σώματός του [πηγή].

Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός (AMR)

Εκτός από το Βασικός Ρυθμός Μεταβολισμού (BMI) υπάρχει ο δείκτης AMR (Active Metabolic Rate) ή Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός. 
Ο Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός (AMR) προσδιορίζει τον ρυθμό μεταβολισμού ή την ενέργεια που χρειάζεται ένας οργανισμός όταν είναι σε άσκηση.

θερμίδες τροφών θερμιδομετρητής - burger

Ημερήσια κατανάλωση θερμίδων

Συνεπώς η ποσότητα θερμίδων που χρειαζόμαστε, προσδιορίζεται ανάλογα με τις καθημερινές ανάγκες και τον τρόπο ζωής. Ένας οργανισμός με έντονη αθλητική δραστηριότητα έχει μεγαλύτερες θερμιδικές ανάγκες συγκριτικά με έναν οργανισμό που δεν αθλείται.

Παράλληλα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, πως ο σωματότυπος και ο μεταβολισμός κάθε οργανισμού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ημερήσια κατανάλωση θερμίδων.

Η ημερήσια λήψη θερμίδων πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες του κάθε οργανισμού.

Καλές και κακές θερμίδες

Τελικά υπάρχουν καλές και κακές θερμίδες; Η απάντηση είναι όχι 😉

Οι θερμίδες είναι ενέργεια, αναγκαία για την ανάπτυξη και την συντήρηση του οργανισμού. Συνεπώς ας αναθεωρήσουμε το άτυπο κανόνα της μείωσης των θερμίδων με την ποιοτική αναβάθμιση των τροφών.

Θερμίδες και διατροφή

Αυτό που κάνει την διαφορά στον αν οι θερμίδες είναι καλές ή κακές, είναι ποιοτική διασύνδεση θερμίδων και διατροφής.

Ιδανικά οι θερμίδες που καταναλώνει ένας οργανισμός θα πρέπει να συνδυάζονται με μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο οργανισμός αναζητά θρεπτικά συστατικά από εναλλακτικές μορφές τροφής (ακόμα και από τον ίδιο τον οργανισμό) που συνήθως είναι επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σημασία έχει τι τρως και όχι τόσο το πόσο τρως


Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον;
Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνεις κάθε νέα δημοσίευση για τη διατροφή τον αθλητισμό και το τρέξιμο.


Πηγή κεντρικής φωτογραφίας [1]