Η Διχάλα Υμηττός αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης για δρομείς, περιπατητές και πεζοπόρους που αναζητούν όμορφες διαδρομές στο βουνό. Σε μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, η διχάλα στον Υμηττό μπορεί να σε οδηγήσει σε όμορφες ασφάλτινες διαδρομές και μονοπάτια δίπλα σε θάμνους, πεύκα και έλατα.
Τι πληροφορίες θα βρεις στον οδηγό για τον Υμηττό
Αν προγραμματίζεις μια βόλτα στον Υμηττό για περπάτημα ή τρέξιμο σε αυτό το κείμενο θα βρεις όλες τις βασικές πληροφορίες που θα χρειαστείς.
Παράλληλα θα βρεις σημαντικές αναφορές για τα αξιοθέατα του Υμηττού όπως σπηλιές, πύργους και φυσικά τις χαρακτηριστικές κορυφές.
Ο Υμηττός προσφέρει ασφάλτινες διαδρομές με έντονες κλίσεις και όμορφα δασικά μονοπάτια που φτάνουν μέχρι την κορυφή. Ξεκινώντας από την Διχάλα Υμηττός, μπορείς να κινηθείς κατά μήκος της ασφάλτου και να φτάσεις μέχρι τη διασταύρωση που οδηγεί στην Καισαριανή ή αν είσαι αρκετά τολμηρός να ανηφορίσεις προς την κορυφή. Η θέα θα σε κερδίσει!
Φτάνοντας στην κορυφή του Υμηττού η θέα είναι μοναδική!
Η υψηλότερη κορυφή του Υμηττού λέγεται Εύζωνας με υψόμετρο 1026 μέτρα!
Συμπλήρωσε τη φόρμα για να λάβεις στο inbox σου κάθε νέα δημοσίευση για το τρέξιμο, τον αθλητισμό, το fitness και τη διατροφή!
Αν βρίσκεσαι σε αυτή τη σελίδα από κινητή συσκευή κάνε την εγγραφή σου εδώ.
Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.
Περιεχόμενα
- Που βρίσκεται η διχάλα στον Υμηττό
- Πώς θα πας στη Διχάλα Υμηττός
- Διαδρομές στον Υμηττό
- Μονοπάτια στον Υμηττό
- Υμηττός Μονοπάτι 10
- Υμηττός Μονοπάτι 14
- Υμηττός Μονοπάτι 7
- Ο Πύργος της Ανθούσας στον Υμηττό ή Κούλα
- Υμηττός ή αλλιώς τρελός
- Θέα από τον Υμηττό – Φωτογραφίες
Που βρίσκεται η διχάλα στον Υμηττό
Το σημείο Υμηττός Διχάλα βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Υμηττού στην περιοχή Παπάγου με την ονομασία πιθανώς να προέρχεται από τον κεντρικό δρόμο ο οποίος διασταυρώνει 2 δρόμους:
- Τον δρόμο που εκτείνεται προς τα αριστερά και οδηγεί προς την περιοχή του Υμηττού που βρίσκεται πάνω από την Αγία Παρασκευή. Το ασφάλτινο κομμάτι έχει μήκος περίπου 2 χλμ. ενώ το τέλος της ασφάλτου μπορεί να σε οδηγήσει προς την Ιερά Μόνη Αγίου Ιωάννου Κυνηγού ή προς την πλευρά του Υμηττού που βρίσκεται στην περιοχή Γλυκά Νερά. Το κομμάτι αυτό που ξεκινά από την Διχάλα προς την Αγία Παρασκευή ονομάζεται στους κύκλους των δρομέων ως “4αρα” διαδρομή (2 + 2 χλμ.)
- Ο ασφάλτινος δρόμος που εκτείνεται προς τα δεξιά με μήκος περίπου 2,5 χλμ. οδηγεί, είτε προς την κορυφή του βουνού με υψόμετρο 1.026 μέτρα, είτε προς την Καισαριανή και το αναψυκτήριο το οποίο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τις Κυριακές.
Για να δεις το σημείο συνάντησης των δρομέων μέσω Google Street View πάτησε εδώ.
Πώς θα πας στη Διχάλα Υμηττός
Με χρήση αυτοκινήτου, μπορείς να βρεθείς πολύ γρήγορα στην διχάλα βγαίνοντας από την έξοδο “Υ2 Παπάγος” του περιφερειακού δρόμου της Αττικής οδού. Εναλλακτικά, από τον σταθμό του μετρό Εθνική Άμυνα ανεβαίνοντας την οδό Κύπρου μέσα σε πέντε λεπτά βρίσκεσαι στους πρόποδες του Υμηττού. Περισσότερες πληροφορίες για το πως θα βρεθείς στο σημείο με χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς θα βρεις εδώ.
Διαδρομές στον Υμηττό
Το βουνό του Υμηττού είναι γεμάτο από διαδρομές δρόμου και μονοπάτια. Παρακάτω θα βρεις κάποιες ενδεικτικές διαδρομές, σε χάρτη, κυρίως για τρέξιμο αλλά και περπάτημα.
- Ασφάλτινη διαδρομή 8 χλμ.: Η “βασική” διαδρομή στην Διχάλα Υμηττός
- Ασφάλτινη διαδρομή προς την κορυφή – 21 χλμ. 683 μ. υψομετρική
- Αγώνας “Δρόμος Βουνού Υμηττός” – 22 χλμ., 661 μ. υψομετρική
- Συνδυασμός χωμάτινου/ασφάλτινου δρόμου με μονοπάτια – 19 χλμ. 603 μ. υψομετρική
- Διαδρομή προς την κορυφή (40% δρόμος – 60% μονοπάτι) – 1,5 χλμ. 405 μ. υψομετρική
Μονοπάτια στον Υμηττό
Στον Υμηττό υπάρχουν δεκάδες μονοπάτια σε χωμάτινο έδαφος ενώ ανάλογα με το υψόμετρο υπάρχει ποικιλία βλάστησης με θάμνους, βελανιδιές πεύκα και έλατα. Το 2017 τα περισσότερα μονοπάτια του βουνού χαρτογραφήθηκαν και τοποθετήθηκαν ευδιάκριτες ξύλινες ταμπέλες που αναγράφουν την απόσταση κάθε μονοπατιού και τον εκτιμώμενο χρόνο διάσχισης. Επιπρόσθετα, σε πολλά από τα μονοπάτια υπάρχουν κόκκινα σημάδια που βοηθούν στο σωστό προσανατολισμό των δρομέων και των περιπατητών.
Στο Υμηττό υπάρχουν αρκετά μη χαρτογραφημένα μονοπάτια τα οποία ενδείκνυνται για ποδηλασία (mountain bike, downhill) και για motocross.
Αν σου αρέσουν οι προπονήσεις στο βουνό (trail) βρες ένα μονοπάτι στον Υμηττό και διέσχισέ το.
Υμηττός Μονοπάτι 10
Το μονοπάτι 10 στον Υμηττό είναι το μεγαλύτερο σε μήκος το οποίο διαπερνά τις κορυφές Κορακοβούνι, “κεραίες” και εύζωνα. Πρόκειται για μια διαδρομή που ενώνει διαφορετικές περιοχές στους πρόποδες του βουνού καθώς διασχίζει την περιοχή Παπάγου, φτάνει μέχρι το Δάσος της Καισαριανής καταλήγοντας στο Κορωπί.
Το μονοπάτι είναι εύκολα προσβάσιμο από πολλά διαφορετικά σημεία ενώ περνά από τη Μονή Αστερίου και το χαρακτηριστικό Διάσελο ΟΤΕ.
Πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές του Υμηττού που θα σου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσεις όλες τις ομορφιές του βουνού.
Στον παρακάτω χάρτη με κόκκινο χρώμα διακρίνεται το μονοπάτι 10 στον Υμηττό. Μπορείς να δεις τον χάρτη αναλυτικά εδώ.
Κορακοβούνι-Κορυφή Εύζωνας
Το μονοπάτι 10 αποτελεί την ιδανική διαδρομή αν θες να διανύσεις τις κορυφογραμμές του Υμηττού. Ξεκινώντας από τη Διχάλα του Υμηττού μπορείς να ακολουθήσεις τον χαρακτηριστικό χωματόδρομο που θα σε οδηγήσει προς την πλευρά της Αγίας Παρασκευής και την είσοδο στο μονοπάτι 10.
Το μονοπάτι θα σε οδηγήσει αρχικά στο Κορακοβούνι το οποίο ξεχωρίζει από ένα μικρό πέτρινο πύργο που βρίσκεται στη κορυφή του. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα σημεία στον Υμηττό με πανοραμική θέα σε ολόκληρη την Αττική που ξεκινά από τα Σπάτα, Λούτσα και φτάνει μέχρι τη θάλασσα του Πειραιά ακόμα και τη Σαλαμίνα.
Από τη κορυφή Κορακοβούνι μπορείς να δεις το χαρακτηριστικό διάσελο του ΟΤΕ αλλά και τη ψηλότερη κορυφή του Υμηττού που ονομάζεται Εύζωνας.
Ακολουθώντας το μονοπάτι 10 φτάνεις στο κεντρικό δρόμο (διάσελο ΟΤΕ) το οποίο μετά από μερικά μέτρα συνεχίζει το μονοπάτι για να σε οδηγήσει στην κορυφή.
Η Σπηλιά της Νυχτερίδας
Παράλληλα το μονοπάτι 10 περνά από τη χαρακτηριστική σπηλιά με την ονομασία “«Σπηλιά της Νυχτερίδας”. Το σπήλαιο φτάνει σε βάθος μέχρι 150 μέτρα και ξεχωρίζει για του σταλαχτίτες του.
Υμηττός Μονοπάτι 14
Η διαδρομή περνά ανάμεσα σε πεύκα και δέντρα χαμηλής βλάστησης μέχρι να διασταυρωθεί με το χαρακτηριστικό μονοπάτι 10 που οδηγεί στο κτήριο του ΟΤΕ.
Το Σπήλαιο Λιονταριού
Το μονοπάτι 14 στον Υμηττό είναι μικρό σε μήκος ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και οδηγεί στο Σπήλαιο Λιονταριού. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μ. δυτικά των Γλυκών Νερών και η ονομασία του προέρχεται από την παράδοση και ένα λιοντάρι που φόβιζε τους κατοίκους της περιοχής.
Αν φτάσεις στο σπήλαιο – αξίζει να πας μια βόλτα – χωρίς ωστόσο να μπεις μέσα. Η είσοδος είναι απαγορευμένη και προτείνουμε να αποφύγεις κάθε προσπάθεια για είσοδο σε αυτό.
Υμηττός Μονοπάτι 7
Το μονοπάτι 7 στον Υμηττό ξεκινάει από την περιοχή Παπάγου και συναντά το μονοπάτι 10 το οποίο οδηγεί στο Διάσελο ΟΤΕ.
Το πλεονέκτημα του μονοπατιού είναι ότι ξεκινάει από τους πρόποδες του βουνού στη Περιοχή Παπάγου που είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο.
Κατά μήκος του μονοπατιού 7 θα βρεις χαμηλή βλάστηση και πεύκα ενώ προς το τέλος της διαδρομής και λίγο πριν συναντήσει το μονοπάτι 10 θα συναντήσεις ένα πέτρινο πύργο που ονομάζεται Πύργος Ανθούσας Υμηττού ή “Κούλα”.
Η αρχή του μονοπατιού 7 στον Υμηττό Λίγο πριν την είσοδο στο μονοπάτι – Περιοχή Παπάγου
Ο Πύργος Ανθούσας Υμηττού – Κούλα
Διασχίζοντας το μονοπάτι 7 μπορείς να φτάσεις σε ένα πέτρινο πύργο που εκτιμάται ότι χτίστηκε κατά την Τουρκοκρατία και την οθωμανική περίοδο. Ο πύργος βρίσκεται στο αισθητικό δάσος του Υμηττού και έχει την ονομασία “Πύργος της Ανθούσας” η Κούλα[1].
Η συγκεκριμένη περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη και με αυτοκίνητο – βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον δρόμο – αποτελώντας ένα όμορφο σημείο αναψυχής στο βουνό.
Δυστυχώς ο Πύργος δεν προστατεύεται, με αποτέλεσμα μέσα σε αυτόν να υπάρχουν σκουπίδια και αποκαΐδια από εστίες φωτιάς.
Υμηττός ή αλλιώς τρελός
To βουνό του Υμηττού βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου Αττικής, με πλούσια βλάστηση και μέγιστο ύψος 1026 μέτρα. Ονομάζεται και «Τρελός» ή Τρελοβούνι ένα όνομα που πιθανόν προέρχεται από τη γαλλική προσφώνηση très long (πολύ μακρύς).
Φωτογραφίες – Θέα από τον Υμηττό
Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον;
Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνεις κάθε νέα δημοσίευση για το τρέξιμο, την άθληση και την διατροφή.
6 Pingbacks