Η Διχάλα Υμηττός αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης για δρομείς, περιπατητές και πεζοπόρους που αναζητούν όμορφες διαδρομές στο βουνό. Σε μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, η διχάλα στον Υμηττό μπορεί να σε οδηγήσει σε όμορφες ασφάλτινες διαδρομές και μονοπάτια δίπλα σε θάμνους, πεύκα και έλατα.

Αν θες να πας για περπάτημα στον Υμηττό ή για τρέξιμο σε αυτό το κείμενο θα βρεις όλες τις βασικές πληροφορίες που θα χρειαστείς.

Ο Υμηττός προσφέρεται για ασφάλτινες διαδρομές με έντονες κλήσεις που φτάνουν μέχρι την κορυφή. Ξεκινώντας από την Διχάλα Υμηττός, μπορείς να κινηθείς κατά μήκος της ασφάλτου και να φτάσεις μέχρι τη διασταύρωση που οδηγεί στην Καισαριανή ή αν είσαι αρκετά τολμηρός να ανηφορίσεις προς την κορυφή. Η θέα θα σε κερδίσει!

Φτάνοντας στην κορυφή του Υμηττού η θέα είναι μοναδική!

Περιεχόμενα

Διχάλα Υμηττός θέα από την Κορυφή
Η Αθήνα από την κορυφή του Υμηττού

Μονοπάτια στον Υμηττό

Στον Υμηττό υπάρχουν δεκάδες μονοπάτια σε  χωμάτινο έδαφος ενώ ανάλογα με το υψόμετρο υπάρχει ποικιλία βλάστησης με θάμνους, βελανιδιές πεύκα και έλατα.  Το 2017 τα περισσότερα μονοπάτια του βουνού χαρτογραφήθηκαν και τοποθετήθηκαν ευδιάκριτες ξύλινες ταμπέλες που αναγράφουν την απόσταση κάθε μονοπατιού και τον εκτιμώμενο χρόνο διάσχισης. Επιπρόσθετα, σε πολλά από τα μονοπάτια υπάρχουν κόκκινα σημάδια που βοηθούν στο σωστό προσανατολισμό των δρομέων και των περιπατητών.

Στο Υμηττό υπάρχουν αρκετά μη χαρτογραφημένα μονοπάτια τα οποία ενδείκνυνται για ποδηλασία (mountain bike, downhill) και για motocross.

Αν σου αρέσουν οι προπονήσεις στο βουνό (trail) βρες ένα μονοπάτι στον Υμηττό και διέσχισέ το.

Μονοπάτι 10

Ένα από τα πιο εύκολα προσβάσιμα μονοπάτια, είναι το Μονοπάτι 10 το οποίο περνά από την Μονή Αστερίου φτάνοντας στο χαρακτηριστικό Διάσελο ΟΤΕ.

Το μονοπάτι δεν έχει μεγάλη δυσκολία και είναι εύκολα προσβάσιμο από το κεντρικό δρόμο στη Διχάλα του Υμηττού.

Μια από τις εισόδους του Μονοπατιού 10
Χάρτης της πεζοπορικής διαδρομής στον Υμηττό

Μονοπάτι 14

Το μονοπάτι 14 στον Υμηττό είναι μικρό σε μήκος ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και οδηγεί στο Σπήλαιο Λιονταριού. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μ. δυτικά των Γλυκών Νερών και η ονομασία του προέρχεται από την παράδοση και ένα λιοντάρι που φόβιζε τους κατοίκους της περιοχής.

Η διαδρομή περνά ανάμεσα σε πεύκα και δέντρα χαμηλής βλάστησης μέχρι να διασταυρωθεί με το χαρακτηριστικό μονοπάτι 10 που οδηγεί στο κτήριο του ΟΤΕ.

Αν φτάσεις στο σπήλαιο – αξίζει να πας μια βόλτα – χωρίς ωστόσο να μπεις μέσα. Η είσοδος είναι απαγορευμένη και προτείνουμε να αποφύγεις την είσοδο σου μέσα στο σπήλαιο.

Διασταύρωση των μονοπατιών 14 και 10 στον Υμηττό

Που βρίσκεται η διχάλα στον Υμηττό

Το σημείο Υμηττός Διχάλα βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Υμηττού στην περιοχή Παπάγου με την ονομασία πιθανώς να προέρχεται από τον κεντρικό δρόμο ο οποίος διασταυρώνει 2 δρόμους:

  • Τον δρόμο που εκτείνεται προς τα αριστερά και οδηγεί προς την περιοχή του Υμηττού που βρίσκεται πάνω από την Αγία Παρασκευή. Το ασφάλτινο κομμάτι έχει μήκος περίπου 2 χλμ. ενώ το τέλος της ασφάλτου μπορεί να σε οδηγήσει προς την Ιερά Μόνη Αγίου Ιωάννου Κυνηγού ή προς την πλευρά του Υμηττού που βρίσκεται στην περιοχή Γλυκά Νερά.
  • Ο ασφάλτινος δρόμος που εκτείνεται προς τα δεξιά με μήκος περίπου 2 χλμ. οδηγεί, είτε προς την κορυφή του βουνού με υψόμετρο 1.026 μέτρα, είτε προς την Καισαριανή και το αναψυκτήριο το οποίο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τις Κυριακές.

Πώς θα πας στη Διχάλα Υμηττός

Με χρήση αυτοκινήτου, μπορείς να βρεθείς πολύ γρήγορα στην διχάλα βγαίνοντας από την έξοδο “Υ2 Παπάγος” του περιφερειακού δρόμου της Αττικής οδού. Εναλλακτικά, από τον σταθμό του μετρό Εθνική Άμυνα ανεβαίνοντας την οδό Κύπρου μέσα σε πέντε λεπτά βρίσκεσαι στους πρόποδες του Υμηττού. Περισσότερες πληροφορίες για το πως θα βρεθείς στο σημείο με χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς θα βρεις εδώ.

Υμηττός θέα Αθήνας Βουνό Κορυφή
Η Αθήνα λίγο πριν την κορυφή και τις κεραίες στον Υμηττό

Διαδρομές στον Υμηττό

Το βουνό του Υμηττού είναι γεμάτο από διαδρομές δρόμου και μονοπάτια. Παρακάτω θα βρεις κάποιες ενδεικτικές διαδρομές, σε χάρτη, κυρίως για τρέξιμο αλλά και περπάτημα.

Θέα από την κορυφογραμμή του Υμηττού.
Στο βάθος η θαλάσσια περιοχή της Λούτσας (Αρτέμιδας) ενώ στα δεξιά διακρίνεται το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Υμηττός ή αλλιώς τρελός

To βουνό του Υμηττού βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου Αττικής, με πλούσια βλάστηση και μέγιστο ύψος 1026 μέτρα. Ονομάζεται και «Τρελός» ή Τρελοβούνι ένα όνομα που πιθανόν προέρχεται από τη γαλλική προσφώνηση très long (πολύ μακρύς).


Θέα από τον Υμηττό – Φωτογραφίες


Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον;
Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνεις κάθε νέα δημοσίευση για το τρέξιμο, την άθληση και την διατροφή.