Η Διχάλα Υμηττός αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης για δρομείς, περιπατητές και πεζοπόρους που αναζητούν όμορφες διαδρομές στο βουνό. Σε μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, η διχάλα στον Υμηττό μπορεί να σε οδηγήσει σε όμορφες ασφάλτινες διαδρομές και μονοπάτια δίπλα σε θάμνους, πεύκα και έλατα.

Αν προγραμματίζεις μια βόλτα στον Υμηττό για περπάτημα ή τρέξιμο σε αυτό το κείμενο θα βρεις όλες τις βασικές πληροφορίες που θα χρειαστείς.

Παράλληλα θα βρεις σημαντικές αναφορές για τα αξιοθέατα του Υμηττού όπως σπηλιές, πύργους και φυσικά τις χαρακτηριστικές κορυφές.

Ο Υμηττός προσφέρει ασφάλτινες διαδρομές με έντονες κλήσεις και όμορφα δασικά μονοπάτια που φτάνουν μέχρι την κορυφή. Ξεκινώντας από την Διχάλα Υμηττός, μπορείς να κινηθείς κατά μήκος της ασφάλτου και να φτάσεις μέχρι τη διασταύρωση που οδηγεί στην Καισαριανή ή αν είσαι αρκετά τολμηρός να ανηφορίσεις προς την κορυφή. Η θέα θα σε κερδίσει!

Φτάνοντας στην κορυφή του Υμηττού η θέα είναι μοναδική!


Περιεχόμενα

Διχάλα Υμηττός θέα από την Κορυφή
Η Αθήνα από την κορυφή του Υμηττού

Που βρίσκεται η διχάλα στον Υμηττό

Το σημείο Υμηττός Διχάλα βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Υμηττού στην περιοχή Παπάγου με την ονομασία πιθανώς να προέρχεται από τον κεντρικό δρόμο ο οποίος διασταυρώνει 2 δρόμους:

  • Τον δρόμο που εκτείνεται προς τα αριστερά και οδηγεί προς την περιοχή του Υμηττού που βρίσκεται πάνω από την Αγία Παρασκευή. Το ασφάλτινο κομμάτι έχει μήκος περίπου 2 χλμ. ενώ το τέλος της ασφάλτου μπορεί να σε οδηγήσει προς την Ιερά Μόνη Αγίου Ιωάννου Κυνηγού ή προς την πλευρά του Υμηττού που βρίσκεται στην περιοχή Γλυκά Νερά. Το κομμάτι αυτό που ξεκινά από την Διχάλα προς την Αγία Παρασκευή ονομάζεται στους κύκλους των δρομέων ως “4αρα” διαδρομή (2 + 2 χλμ.)
  • Ο ασφάλτινος δρόμος που εκτείνεται προς τα δεξιά με μήκος περίπου 2,5 χλμ. οδηγεί, είτε προς την κορυφή του βουνού με υψόμετρο 1.026 μέτρα, είτε προς την Καισαριανή και το αναψυκτήριο το οποίο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τις Κυριακές.

Πώς θα πας στη Διχάλα Υμηττός

Με χρήση αυτοκινήτου, μπορείς να βρεθείς πολύ γρήγορα στην διχάλα βγαίνοντας από την έξοδο “Υ2 Παπάγος” του περιφερειακού δρόμου της Αττικής οδού. Εναλλακτικά, από τον σταθμό του μετρό Εθνική Άμυνα ανεβαίνοντας την οδό Κύπρου μέσα σε πέντε λεπτά βρίσκεσαι στους πρόποδες του Υμηττού. Περισσότερες πληροφορίες για το πως θα βρεθείς στο σημείο με χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς θα βρεις εδώ.

Υμηττός θέα Αθήνας Βουνό Κορυφή
Η Αθήνα λίγο πριν την κορυφή και τις κεραίες στον Υμηττό

Διαδρομές στον Υμηττό

Το βουνό του Υμηττού είναι γεμάτο από διαδρομές δρόμου και μονοπάτια. Παρακάτω θα βρεις κάποιες ενδεικτικές διαδρομές, σε χάρτη, κυρίως για τρέξιμο αλλά και περπάτημα.

Διάβασε σχετικά: |  31ος Μαραθώνιος Βενετίας - Vblog
Θέα από την κορυφογραμμή του Υμηττού.
Στο βάθος η θαλάσσια περιοχή της Λούτσας (Αρτέμιδας) ενώ στα δεξιά διακρίνεται το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Μονοπάτια στον Υμηττό

Στον Υμηττό υπάρχουν δεκάδες μονοπάτια σε  χωμάτινο έδαφος ενώ ανάλογα με το υψόμετρο υπάρχει ποικιλία βλάστησης με θάμνους, βελανιδιές πεύκα και έλατα.  Το 2017 τα περισσότερα μονοπάτια του βουνού χαρτογραφήθηκαν και τοποθετήθηκαν ευδιάκριτες ξύλινες ταμπέλες που αναγράφουν την απόσταση κάθε μονοπατιού και τον εκτιμώμενο χρόνο διάσχισης. Επιπρόσθετα, σε πολλά από τα μονοπάτια υπάρχουν κόκκινα σημάδια που βοηθούν στο σωστό προσανατολισμό των δρομέων και των περιπατητών.

Στο Υμηττό υπάρχουν αρκετά μη χαρτογραφημένα μονοπάτια τα οποία ενδείκνυνται για ποδηλασία (mountain bike, downhill) και για motocross.

Αν σου αρέσουν οι προπονήσεις στο βουνό (trail) βρες ένα μονοπάτι στον Υμηττό και διέσχισέ το.

Υμηττός Μονοπάτι 10

Ένα από τα πιο εύκολα προσβάσιμα μονοπάτια, είναι το Μονοπάτι 10 το οποίο περνά από την Μονή Αστερίου φτάνοντας στο χαρακτηριστικό Διάσελο ΟΤΕ. Πρόκειται για ένα από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές του Υμηττού καθώς περνάει από χαρακτηριστικά σημεία (σπήλαια, μονοπάτια, χωματόδρομους) και κυρίως από τις 3 “βασικές” κορυφές του βουνού.

Κορακοβούνι-Κορυφή Εύζωνας

Το μονοπάτι 10 αποτελεί την ιδανική διαδρομή αν θες να διανύσεις τις κορυφογραμμές του Υμηττού. Ξεκινώντας από τη Διχάλα του Υμηττού μπορείς να ακολουθήσεις τον χαρακτηριστικό χωματόδρομο που θα σε οδηγήσει προς την πλευρά της Αγίας Παρασκευής και την είσοδο στο μονοπάτι 10.

Αναλυτικά η διαδρομή Κορακοβούνι-Μαυροβούνι- Κορυφή Εύζωνας

Το μονοπάτι θα σε οδηγήσει αρχικά στο Κορακοβούνι το οποίο ξεχωρίζει από ένα μικρό πέτρινο πύργο που βρίσκεται στη κορυφή του. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα σημεία στον Υμηττό με πανοραμική θέα σε ολόκληρη την Αττική που ξεκινά από τα Σπάτα, Λούτσα και φτάνει μέχρι τη θάλασσα του Πειραιά ακόμα και τη Σαλαμίνα.

Από τη κορυφή Κορακοβούνι μπορείς να δεις το χαρακτηριστικό διάσελο του ΟΤΕ αλλά και τη ψηλότερη κορυφή του Υμηττού που ονομάζεται Εύζωνας.

Ακολουθώντας το μονοπάτι 10 φτάνεις στο κεντρικό δρόμο (διάσελο ΟΤΕ) το οποίο μετά από μερικά μέτρα συνεχίζει το μονοπάτι για να σε οδηγήσει στην κορυφή.

Η Σπηλιά της Νυχτερίδας

Παράλληλα το μονοπάτι 10 περνά από τη χαρακτηριστική σπηλιά με την ονομασία “«Σπηλιά της Νυχτερίδας”. Το σπήλαιο φτάνει σε βάθος μέχρι 150 μέτρα και ξεχωρίζει για του σταλαχτίτες του.

Διάβασε σχετικά: |  Σκηνές από Andros Trail Race

Υμηττός Μονοπάτι 14

Η διαδρομή περνά ανάμεσα σε πεύκα και δέντρα χαμηλής βλάστησης μέχρι να διασταυρωθεί με το χαρακτηριστικό μονοπάτι 10 που οδηγεί στο κτήριο του ΟΤΕ.

Το Σπήλαιο Λιονταριού

Το μονοπάτι 14 στον Υμηττό είναι μικρό σε μήκος ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και οδηγεί στο Σπήλαιο Λιονταριού. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μ. δυτικά των Γλυκών Νερών και η ονομασία του προέρχεται από την παράδοση και ένα λιοντάρι που φόβιζε τους κατοίκους της περιοχής.

Αν φτάσεις στο σπήλαιο – αξίζει να πας μια βόλτα – χωρίς ωστόσο να μπεις μέσα. Η είσοδος είναι απαγορευμένη και προτείνουμε να αποφύγεις κάθε προσπάθεια για είσοδο σε αυτό.

Διασταύρωση των μονοπατιών 14 και 10 στον Υμηττό

Υμηττός Μονοπάτι 7

Το μονοπάτι 7 στον Υμηττό ξεκινάει από την περιοχή Παπάγου και συναντά το μονοπάτι 10 το οποίο οδηγεί στο Διάσελο ΟΤΕ.

Το πλεονέκτημα του μονοπατιού είναι ότι ξεκινάει από τους πρόποδες του βουνού στη Περιοχή Παπάγου που είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο.

Κατά μήκος του μονοπατιού 7 θα βρεις χαμηλή βλάστηση και πεύκα ενώ προς το τέλος της διαδρομής και λίγο πριν συναντήσει το μονοπάτι 10 θα συναντήσεις ένα πέτρινο πύργο που ονομάζεται Πύργος Ανθούσας Υμηττού ή “Κούλα”.

Ο Πύργος Ανθούσας Υμηττού – Κούλα

Διασχίζοντας το μονοπάτι 7 μπορείς να φτάσεις σε ένα πέτρινο πύργο που εκτιμάται ότι χτίστηκε κατά την Τουρκοκρατία και την οθωμανική περίοδο. Ο πύργος βρίσκεται στο αισθητικό δάσος του Υμηττού και έχει την ονομασία “Πύργος της Ανθούσας” η Κούλα[1].

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη και με αυτοκίνητο – βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον δρόμο – αποτελώντας ένα όμορφο σημείο αναψυχής στο βουνό.

Δυστυχώς ο Πύργος δεν προστατεύεται, με αποτέλεσμα μέσα σε αυτόν να υπάρχουν σκουπίδια και αποκαΐδια από εστίες φωτιάς.

Πύργος Ανθούσας Υμηττού ή “Κούλα” [πηγή εικόνας]

Υμηττός ή αλλιώς τρελός

To βουνό του Υμηττού βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου Αττικής, με πλούσια βλάστηση και μέγιστο ύψος 1026 μέτρα. Ονομάζεται και «Τρελός» ή Τρελοβούνι ένα όνομα που πιθανόν προέρχεται από τη γαλλική προσφώνηση très long (πολύ μακρύς).


Φωτογραφίες -Θέα από τον Υμηττό


Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον;
Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνεις κάθε νέα δημοσίευση για το τρέξιμο, την άθληση και την διατροφή.