Running Scenes

Τρέξιμο - Αθλητισμός - Διατροφή - Συνταγές


Πως το τρέξιμο μπορεί να γίνει eco-friendly

0
(0)

Το τρέξιμο είναι μια από τις πιο διαδομένες μορφές ασκήσεις παγκοσμίως με εκατομμύρια δρομείς να απολαμβάνουν τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Ωστόσο, σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή είναι εμφανής και καθώς όλο και περισσότεροι ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα: Πως το τρέξιμο μπορεί να γίνει eco-friendly μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα;

Η μήπως δεν μπορεί;

Στο παρόν άρθρο θα βρεις μερικές εύκολες πρακτικές για να τρέξεις πιο οικολογικά (eco-friendly), να μειώσεις το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα απολαμβάνοντας την αγαπημένη σου αθλητική δραστηριότητα.

Περιεχόμενα:


Συμπλήρωσε τη φόρμα για να λάβεις στο inbox σου κάθε νέα δημοσίευση!

Processing…
Ένα μικρό βήμα ακόμα 😉 Έλεγξε το email σου για να ολοκληρώσεις της εγγραφή σου 😉

Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.

Για εγγραφή στα newsletters μέσω κινητών συσκευών συμπλήρωσε εδώ τη φόρμα εγγραφής.


Το πρόβλημα

Η στροφή προς τον αθλητισμό και το fitness ενισχύθηκε σημαντικά στα χρόνια της πανδημίας. Ως φυσικό επακόλουθο, η αγορά αθλητικών ειδών βίωσε μια πρωτόγνωρη άνθηση που οδήγηση στην κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής αθλητικών αξεσουάρ όπως ρούχα, παπούτσια, τσάντες και gadgets.

Η αύξηση, δυστηχώς, συνδέεται άρικτα με την έντονη περιβαλλοντολογική επιβάρυνση που επιφέρει.

Από την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή αθλητικών παπουτσιών και προϊόντων ένδυσης, μέχρι τη ρύπανση που προκαλείται από αγώνες και προπονήσεις, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τρεξίματος φαίνεται να είναι σημαντικά μεγάλο.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν πως η βιομηχανία του τρεξίματος δεν είναι eco-friendly.

Μερικά στατιστικά

  • Παράγονται 100 δισεκατομμύρια ρούχα ετησίως, με 92 εκατομμύρια τόνους να καταλήγουν σε χωματερές.
  • Κάθε δευτερόλεπτο, ένα απορριμματοφόρο γεμάτο ρούχα φτάνει σε χώρους υγειονομικής ταφής.
  • Η βιομηχανία της “γρήγορης μόδας” παράγει 134 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως, ποσότητα που προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2030.
  • Το 75% των συνθετικών υφασμάτων καταλήγει σε χωματερές ή καίγεται.
  • Το 10% των μικροπλαστικών στους ωκεανούς προέρχεται από ρούχα, τα οποία απελευθερώνουν μικροΐνες κατά το πλύσιμο.

Τρέξιμο σημαίνει πλαστικό

Σύμφωνα με έρευνα του MIT, το μέσο ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών για τρέξιμο παράγει 14 κιλά εκπομπών άνθρακα κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

Αν αναλογιστούμε σε παγκόσμια κλίμακα την αγορά αθλητικών παπουτσιών, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό πως η βιομηχανία της αθλητικής υπόδησης είναι μια βιομηχανία πλαστικού.

Ο μέσος Αμερικανός αγόρασε 7 ζευγάρια παπούτσια το 2018

Φαίνεται λοιπόν πως τα αθλητικά τα αθλητικά αξεσουάρ δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε.

Στην Ελλάδα της μειωμένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας

Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό και στην Ελλάδα, όπου η πλειοψηφία της δρομικής κοινότητας φαίνεται πως έχει περιορισμένη περιβαλλοντική συνείδηση.

Η αλόγιστη χρήση πλαστικών μπουκαλιών, η μη συνετή χρήση αθλητικού εξοπλισμού και κυρίως η διοργάνωση δεκάδων αγώνων με μεγάλο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα είναι μερικά παραδείγματα που ενισχύουν την παραπάνω άποψη.

Μια βόλτα σε περιοχές που διεξάγονται αγώνες τρεξίματος – ακόμα και σε μονοπάτια βουνών – θα σε πείσει για τη μειωμένη περιβαλλοντική ευαισθησία αρκετών δρομέων στην Ελλάδα.

Τι είναι το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα

Πριν δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να γίνει το τρέξιμο φιλικό προς το περιβάλλον, είναι αναγκαίο να εξετάσουμε τι είναι το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.

Το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα αφορά για το σύνολο των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων επί της γης, του νερού και της ατμόσφαιρας. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμά, προκύπτει τόσο από τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή των προϊόντων και των υπηρεσιών που καταναλώνουμε, όσο και από τη διάθεση των αποβλήτων που προκύπτουν από αυτή μας την κατανάλωση.

Σε μια πιο απλή προσέγγιση ως περιβαλλοντικό αποτύπωμά μπορούμε να προσδιορίσουμε την αρνητική κυρίως επίδραση που έχει ένα άτομο, ένας οργανισμός ή εταιρία, μια δραστηριότητα ή ένα προϊόν στο περιβάλλον.

Πως το τρέξιμο μπορεί να γίνει eco-friendly | Running Scenes Τρέξιμο και περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα

Χρήσιμες συμβουλές για να γίνει το τρέξιμο φιλικό προς το περιβάλλον

Ας δούμε τώρα μερικές βασικές συμβουλές για να γίνει το τρέξιμο πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

1. Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση

Κατανάλωση με σύνεση

Όσον αφορά τον αθλητικό εξοπλισμό, το πρώτο βήμα για τη μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος είναι η μείωση της ποσότητας του εξοπλισμού που χρειάζεσαι. Αυτό σημαίνει ότι ως (ερασιτέχνης) δρομέας θα αγοράζεις μόνο τα αναγκαία αθλητικά αξεσουάρ και θα παρατείνεις τη χρήση τους όσο το δυνατό περισσότερο.

Παράλληλα, όσον αφορά την αγορά νέων αθλητικών προϊόντων, είναι σημαντικό να προτιμάς προϊόντα που κατασκευάζονται από βιώσιμα υλικά και παράγονται από εταιρίες με περιβαλλοντολογική ευθύνη.

Ως εταιρίες με περιβαλλοντολογική ευθύνη αναφέρονται οι εταιρίες που έχουν δεσμευτεί στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά την παραγωγή προϊόντων.

Βιώσιμα Υλικά

Αναζήτησε λοιπόν παπούτσια και αθλητικά ρούχα που έχουν κατασκευαστεί από βιώσιμα υλικά όπως οργανικό βαμβάκι, επαναχρησιμοποιημένο πολυεστέρα ή μπαμπού. Τα υλικά αυτά είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και έχουν σημαντικά μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με τα παραδοσιακά υλικά όπως τα συνθετικά υφάσματα και το δέρμα.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος και τη διαδικασία παραγωγής. Προτίμησε προϊόντα που έχουν παραχθεί με οικολογικές διαδικασίες όπως βαφές χαμηλής πρόσκρουσης ή τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού.

Ανακύκλωση

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσεις το δικό σου περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι να ανακυκλώσεις ή να δωρίσεις τον παλιό σου εξοπλισμό. Σχετικά εύκολα μπορείς να βρεις τοπικά προγράμματα ανακύκλωσης που δέχονται παλιά παπούτσια και ρούχα.

Σε χώρες του εξωτερικού υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί που δέχονται δωρεές ήπιας χρήσης παπουτσιών τρεξίματος και ενδυμάτων, τα οποία μπορούν να μεταπωληθούν ή να ανακυκλωθούν.

Μια άλλη επιλογή είναι να χαρίσεις τον αθλητικό σου εξοπλισμό σε ένα φίλο δρομέα.

Λιγότερα πλαστικά μπουκάλια

Έχεις αναρωτηθεί πόσα πλαστικά μπουκάλια χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα σου και κυρίως κατά την διάρκεια της προπόνησης ή μετά από αυτήν;

Αντί για πλαστικά μπουκάλια στόχευσε στην χρήση δοχείων υγρών όπως το μεταλικό παγούρι και το φλασκί.

Αν φαντάζει δύσκολο τουλάχιστον προσπάθησε να επαναχρησιμοποιήσεις πλαστικά μπουκάλια χωρίς φυσικά να ξεχνάς και την ανακύκλωση τους.

2. Γίνε ένας Plogger

Το plogging είναι μια σουηδική λέξη που συνδυάζει τα “plocka upp” (σημείωση) και “juogging” (τρέξιμο). Είναι μια δραστηριότητα που προσθέτει έναν περιβαλλοντικό σκοπό στο τρέξιμο, όπου οι συμμετέχοντες μαζεύουν σκουπίδια ενώ τρέχουν.

Αυτή η πρακτική έχει γίνει δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, καθώς προσφέρει έναν απλό και διασκεδαστικό τρόπο για να κάνουμε κάτι καλό για τον πλανήτη.

Σαν μια πιο απλή συμβουλή αυτό που μπορείς απλά να μαζέψεις τα σκουπίδια που βλέπεις κατά την διάρκεια της προπόνησης σου.

Είτε στο βουνό, είτε στον δρόμο σίγουρα θα βρεις αρκετά σκουπίδια που σε περιμένουν.

3. Υποστήριξη Τοπικών Εθελοντικών Πρωτοβουλιών

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε τις τρεξιματικές διαδρομές σου πιο φιλικές προς το περιβάλλον είναι να υποστηρίξεις τοπικές αθλητικές πρωτοβουλίες που προωθούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Εθελοντικές ομάδες

Μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η συμμετοχή σε ερασιτεχνικές ομάδες τρεξίματος ή οργανισμούς, που εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες, οργανώνουν εθελοντικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ενδεικτικές περιβαλλοντολογικές δράσεις είναι ο εθελοντικός καθαρισμός δασικών περιοχών από σκουπίδια και ο καθαρισμός των δασικών μονοπατιών.

Υποστηρίζοντας λοιπόν, αυτές τις ομάδες, θα συμβάλεις ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η συμμετοχή σου σε τοπικές ομάδες, με περιβαλλοντολογική συνείδηση, θα σου δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις νέες περιοχές προπόνησης και κυρίως να αναγνωρίσεις την αξία του εθελοντισμού.

Το αποτύπωμα άνθρακα είναι το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από ένα άτομο, γεγονός, οργάνωση, υπηρεσία, τόπο ή προϊόν, εκφρασμένο ως ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή [1]
εθελοντικός καθαρισμός δασικών περιοχών από σκουπίδια
Kαθαρισμός πάρκου από την εθελοντική ομάδα The Human Wave Project Παπάγου/Χολαργού

4. Μείωση Του Αποτυπώματος Άνθρακα

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει το τρέξιμο σου πιο eco-friendly είναι με την μείωση του προσωπικού αποτυπώματος άνθρακα.

Άφησε το αυτοκίνητο στην άκρη

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επιλογή οι προπονήσεις να πραγματοποιούνται σε κοντινές περιοχές στις οποίες μπορείς να πας χωρίς τη χρήση αυτοκίνητου.

Επίλεξε να κάνεις τις αγαπημένες σου προπόνηση σε περιοχές που μπορείς να προσεγγίσεις με τα πόδια, με το ποδήλατο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τρέξιμο σε κοντινούς αγώνες

Όσον αφορά τους αγώνες τρεξίματος, οι ερασιτέχνες δρομείς μπορούν να μειώσουν το προσωπικό αποτύπωμα άνθρακα, επιλέγοντας τη συμμετοχή σε αγώνες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Η λογική είναι η όσον τον δυνατόν μικρότερη χρήση μέσων( αυτοκίνητο, αεροπλάνο κλπ) που έχουν σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα.

Βέβαια, η μείωση των ταξιδιών είναι μια πρόκληση καθώς το τρέξιμο μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με ένα ταξίδι. Άλλωστε τι καλύτερο από το να γνωρίζεις περιοχές τρέχοντας.

Συμμετοχή σε eco-friendly Αγώνες

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα είναι να επιλέξεις αγώνες που οργανώνονται με βιώσιμο τρόπο και είναι φιλικοί προς το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα μπορείς να υποστηρίξεις – είτε εθελοντικά είτε ως συμμετέχοντας – αγώνες τρεξίματος στους οποίους εφαρμόζονται καλές πρακτικές για τη μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος.

Μερικές καλές πρακτικές είναι η χρήση συστήματος χρονομέτρησης με επαναχρησιμοποιούμενα τσιπ, η δημιουργία σταθμών ανακύκλωσης, η μειωμένη χρήση πλαστικών και η επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Ουσιαστικά πρόκειται για “πράσινους” αθλητικούς αγώνες που προσφέρουν βιώσιμες επιλογές στους συμμετέχοντες.

Τρέξιμο και συγκέντρωση σκουπιδιών

5. Βιώσιμα Βrands για μια Βιώσιμη Αθλητική Αγορά

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει το τρέξιμο πιο φιλικό προς το περιβάλλον είναι να υποστηρίξεις βιώσιμες εταιρίες(brands) ή οργανισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι επιλέγεις να αγοράζεις προϊόντα από εταιρείες που έχουν ξεκάθαρη δέσμευση για περιβαλλοντική ευθύνη. Αναζήτησε λοιπόν οργανισμούς που χρησιμοποιούν βιώσιμα υλικά, εφαρμόζουν φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής και δεσμεύονται να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

Επιπλέον, μπορείς να υποστηρίξεις εταιρείες που έχουν υλοποιήσει προγράμματα κοινωνικής ευθύνης τα οποία να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των επιπτώσεων του αρνητικού περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος.

Υποστηρίζοντας λοιπόν αυτές τις εταιρείες, σταδιακά θα δημιουργηθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης αθλητικής αγοράς.

6. Μπορείς να γίνεις Υπεύθυνος Δρομέας

Η συνειδητοποίηση του προβλήματος και προσωπική ευθύνη απέναντι σε αυτό είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να χτίσουν οι δρομείς ένα πιο βιώσιμο αθλητικό μέλλον.

Ο ερασιτέχνης δρομέας

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπευθυνος δρομέας είναι αυτός που σέβεται το περιβάλλον, αυτός που

Συμπέρασμα

Στο άρθρο “Πως το τρέξιμο μπορεί να γίνει eco-friendly” εξετάσετε από μια διαφορετική σκοπιά η αρνητική επίδραση που έχει η άνθηση του αθλητισμού στο περιβάλλον.

Δυστηχώς διανύουμε μια εποχή που ακόμα και το τρέξιμο έχει σημαντικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Όσο πιο γρήγορο το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο εύκολα θα εξασφαλίσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις κοινωνίες και την φύση.

Μέσα από μερικές πρακτικές συμβουλές κάθε (υπεύθυνος) ερασιτέχνης δρομέας μπορεί να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντολογικό του αποτύπωμα, απολαμβάνοντας την αγαπημένη σου αθλητική δραστηριότητα.

Κλείνωντας το άρθρο με μια συγκρατημένη αισιοδοξία και έναν προβληματισμό αναρωτιέμαι:

Είμαστε άραγε υπευθυνοι δρομείς;

Μπορούμε να εφαρμοστούν στο τρέξιμο καλές πρακτικές για ένα πιο βιώσιμο μέλλον;

Ή τουλάχιστον πόσο κοντά είμαστε στο να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με αθλητικές αρχές και αξίες που σέβονται το περιβάλλον;


Συμπλήρωσε τη φόρμα για να λάβεις στο inbox σου κάθε νέα δημοσίευση!

Για εγγραφή στα newsletters μέσω κινητών συσκευών συμπλήρωσε εδώ τη φόρμα εγγραφής.

Processing…
Ένα μικρό βήμα ακόμα 😉 Έλεγξε το email σου για να ολοκληρώσεις της εγγραφή σου 😉

Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.


Πηγή κεντρικής φωτογραφίας [1], [2], [3], [4]

Πηγές πληροφοριών:


Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον; 😉

Κάνε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσεις!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Θες να γίνεις ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτήν την ανάρτηση; 😉

« »

Tι είναι το Running-Scenes.gr

--------------------------

Τρέξιμο - Διατροφή - Συνταγές
Προπόνηση - Αθλήματα - Κείμενα

Newsletter - Επικοινωνία - 'Οροι Χρήσης Ιστότοπου - Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

--------------------------

Αγώνες Τρεξίματος

Διαδρομές για τρέξιμο

Τα βουνά της Ελλάδας και οι κορυφές τους

Καλεντάρι Αγώνων Τρεξίματος

--------------------------

Υμηττός

--------------------------

Διαχείριση και επιμέλεια Γιώργος Αργυράκης-© 2024 Running Scenes. Theme by Anders Norén.