5
(1)

Στο παρόν κείμενο θα μάθεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το ταχίνι, μια υπερ-τροφή (superfood) με πλούσια θρεπτική αξία.

Από που προέρχεται; Ποια η θρεπτική αξία των σπόρων σουσαμιού, οι ιδιότητες και τα οφέλη για τον οργανισμό; Πόσες θερμίδες περιέχει και με τι συστατικά συνδυάζεται στη μαγειρική.


Περιεχόμενα:


Συμπλήρωσε τη φόρμα για να λάβεις στο inbox σου κάθε νέα δημοσίευση!

Processing…
Ένα μικρό βήμα ακόμα 😉 Έλεγξε το email σου για να ολοκληρώσεις της εγγραφή σου 😉

Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.


Σησαμόν και σπόροι σουσαμιού

Το ταχίνι προέρχεται από το σουσάμι το οποίο πολτοποιείται για να παραχθεί η αντίστοιχη κρέμα. Ο σπόρος του σουσαμιού προέρχεται από το φυτό Σήσαμον (Sesamum) και ανάλογα με την ποικιλία του, το χρώμα μπορεί να είναι λευκό, ανοικτό μπεζ, κοκκινωπό ή ακόμα και μαύρο.

Παράλληλα το σουσάμι χρησιμοποιείται για την παραγωγή του σουσαμέλαιου που αποτελεί αρωματική λιπαρή ουσία για χρήση στη μαγειρική (τιγάνισμα, ζαχαραπλαστική) και στην κοσμητική.

Ταχίνι οφέλη και ιδιότητες

Η φυτική προέλευση του σπόρου σουσαμιού προσδίδει στο ταχίνι ιδιότητες που το κατατάσσουν στις κορυφαίες σε θρεπτική αξία τροφές. Ειδικότερα το ταχίνι που προέρχεται από 100% αλεσμένο σουσάμι, διατηρεί όλα τα ευεργετικά του χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα:

  • Αποτελεί πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των μυών.
  • Η μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο βοηθά στην καλή υγεία των οστών.
  • To μαγνήσιο που περιέχεται στα παράγωγα του σουσαμιού, βοηθά στην αποκατάσταση των μυικών ιστών και την αποφυγή των μυικών σπασμών (κράμπες).
  • Η μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά συμβάλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης ενώ τα ω3 λιπαρά που περιέχουν συμβάλουν στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία. Παράλληλα τα ω6 λιπαρά που υπάρχουν στο σουσάμι, βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.
  • Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.

Hummus : Θρεπτικό και πεντανόστιμο! 

Θρεπτική αξία και θερμίδες

Παράγωγα του σουσαμιού αποτελούν εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο.

Στον πίνακα στο τέλος του άρθρου μπορείς να βρεις την αναλυτική διατροφική αξία που έχουν 100 γραμμάρια ταχίνι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο πίνακας που παρουσιάζει το ημερήσιο ποσοστό θρεπτικών ουσιών που παρέχει μια κουταλιά ταχίνι, για έναν οργανισμό με ημερήσια κατανάλωση 2000 θερμίδων.

Παράγωγα ταχινιού όπως χαλβάς και μπισκότα θα πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση.

Η κατανάλωση ταχινιού και των παραγώγων του, πρέπει να γίνεται με σύνεση λόγω των πολλών θερμίδων που περιέχουν. Ναι μεν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά, ωστόσο ο συνδυασμός ταχινιού με ζάχαρη μπορεί να απογειώσει την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και σακχάρων.

Tα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λιπαρά ανήκουν στην κατηγορία των καλών λιπαρών για τον οργανισμό. Αντίθετα τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγονται.


Μαγειρική και συνταγές

Το ταχίνι συναντάτε σε πολλές κουζίνες κυρίως της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της βόρειας Αφρικής.

Στην Ελλάδα έχει γίνει ευρέως γνωστό κυρίως για την παρασκευή χαλβά, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ποικιλία από διάφορα αλείμματα με κακάο, πορτοκάλι, μαστίχα, και μέλι.

Στις Ανατολικές χώρες το συναντάμε συχνά σε σάλτσες που συνοδεύουν κρέατα και ψάρια, ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει ντρέζινγκ σε διάφορες σαλάτες.

Παράλληλα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ταχινόσουπα ενώ μπορεί να προστεθεί σε ρόφημα σοκολάτας και σε smoothies.

Το ταχίνι μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με λεμόνι, πορτοκάλι, κύμινο, σκόρδο, μέλι και πετιμέζι. Στην Ελλάδα η δημοτικότητα του ολοένα και αυξάνετε τα τελευταία χρόνια και το συναντάμε σε συνταγές όπως:

  • Ταχινόσουπα
  • χαλβάς
  • Ταχινόπιτες
  • Ταχινόψωμο
  • Ταχινοκουλουράκια
  • Σάλτσες για σαλάτες

Σπιτική κρέμα ταχινιού

Εύκολα και απλά μπορείς να ετοιμάσεις σπιτική κρέμα ταχινιού χωρίς βιομηχανική ζάχαρη και φοινικέλαιο. Τα υλικά που χρειάζεσαι για την σπιτική κρέμα με ταχίνι είναι:

  • Ταχίνι ολικής άλεσης (1οο γρ)
  • Κακάο (10 γρ.)
  • Μέλι (20 γρ.)
  • Βανίλια (5 γρ.)

Για την εκτέλεση, τοποθέτησε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακάτεψε σταδιακά.

TIP:Μπορείς να προσθέσεις λίγο γάλα αμυγδάλου για να βελτιώσεις την υφή τη κρέμας.

Πως να φτιάξεις ταχίνι

Για να λάβεις όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπόρου σουσαμιού, προσπάθησε να φτιάξεις μόνος σου το ταχίνι. Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη και προϋποθέτει καλής ποιότητα σουσάμι και λίγο ελαιόλαδο.


Βρήκες το κείμενο ενδιαφέρον;
Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνεις κάθε νέα δημοσίευση για το τρέξιμο, την άθληση και τη διατροφή.


Ταχίνι διατροφική αξία

Ταχίνι (100 γρ.) Διατροφικά στοιχεία
Θερμίδες (kcal)594
Λιπαρά54 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά 8 γρ.
Πολυακόρεστα λιπαρά 24 γρ.
Μονοακόρεστο λιπαρά20 γρ.
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο115 mg
Κάλιο414 mg
Υδατάνθρακες21 γρ.
Φυτικές ίνες9 γρ.
Πρωτεΐνη 17 γρ.
Ασβέστιο 426 mg
Σίδηρος9 mg
Μαγνήσιο 95 mg

Ταχίνι θρεπτική Αξία

Θρεπτικά συστατικά για το σουσάμι και το ταχίνι
Θρεπτική αξία Ταχινιού [πηγή]

Συχνές ερωτήσεις για το ταχίνι

Πόσο ταχίνι να τρώμε την ήμερα;

Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης ταχινιού δεν πρέπει να ξεπερνά το 15% – 20% της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων. Για παράδειγμα για έναν άνδρα ηλικίας 30 ετών με μέτρια αθλητική δραστηριότητα και καθημερινές θερμιδικές ανάγκες στις 2600 θερμίδες, η ημερήσια κατανάλωση ταχινιού δεν πρέπει να ξεπερνά τις 520 θερμίδες δηλαδή τα 90 με 100 γρ.

Τι είναι το ταχίνι;

Το ταχίνι είναι μια λιπαρή κρέμα (πάστα) που παράγεται από ψημένο και ξεφλουδισμένο σουσάμι. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και ως άλειμμα σε διάφορες γεύσεις. Μάθε περισσότερα για την ονομασία του εδώ.

Ταχίνι ολικής ή κανονικό;

Το ταχίνι ολικής, που προέρχεται από μαύρο σουσάμι, έχει καλύτερη θρεπτική αξία συγκριτικά με το λευκό, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Πόσες θερμίδες περιέχουν 100 γρ ταχινιού;

100 γρ ταχίνι (λευκό) περιέχουν περίπου 590 θερμίδες. Δες εδώ αναλυτικά τη διατροφική αξία του ταχινιού.

Από τι φτιάχνεται το ταχίνι;

Το ταχίνι προέρχεται από το σουσάμι το οποίο πολτοποιείται για να παραχθεί η αντίστοιχη κρέμα. Ο σπόρος του σουσαμιού προέρχεται από το φυτό Σήσαμον (Sesamum) και ανάλογα με την ποικιλία του, το χρώμα μπορεί να είναι λευκό, ανοικτό μπεζ, κοκκινωπό ή ακόμα και μαύρο.

Ταχίνι με κακάο

Το ταχίνι με κακάο δεν είναι απαγορευτικό, ενδεχομένως όμως να περιέχει ζάχαρη. Το ταχίνι με πορτοκάλι ή σοκολάτα περιέχει αρκετά σάκχαρα, οπότε θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε το σκέτο ταχίνι ολικής αλέσεως και να το συνδυάσετε με μέλι, αν θέλετε μια πιο γλυκιά γεύση, που είναι πιο φυσικό και είναι ένα τρόφιμο το οποίο καταφέρνει και συνδυάζει όλα τα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Ταχίνι ιδιότητες

Η φυτική προέλευση του σπόρου σουσαμιού προσδίδει στο ταχίνι ιδιότητες που το κατατάσσουν στις κορυφαίες σε θρεπτική αξία τροφές. Ειδικότερα το ταχίνι που προέρχεται από 100% αλεσμένο σουσάμι, διατηρεί όλα τα ευεργετικά του χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα


Πηγές πληροφοριών: [1], [2]
Πηγή φωτογραφιών: [1] – Η χρήση των φωτογραφιών απαιτεί την εκ νέου αγορά τους από τη πηγή.

Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον; 😉

Κάνε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσεις!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 1

Θες να γίνεις ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτήν την ανάρτηση; 😉