Αν σου αρέσουν τα φρέσκα αρώματα και οι θαλασσινές γεύσεις, θα πρέπει να δοκιμάσεις το ριζότο θαλασσινών με όστρακα από γυαλιστερές, μύδια και κυδώνια.
Η παρακάτω συνταγή περιγράφει αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να απολαύσεις ένα Ιταλικό γεύμα με φρέσκα αρώματα από την ελληνική θάλασσα.
Παράλληλα μέσα στη συνταγή για ριζότο θαλασσινών, θα ανακαλύψεις τα βασικά βήματα για την παρασκευή ενός αυθεντικού ιταλικού ριζότο με κρεμώδη υφή και Αλ ντέντε (Al dente) βρασμό. Η τεχνική αυτή, διάρκειας περίπου 20 λεπτών και 2 βασικών βημάτων, μπορεί να εφαρμοστεί για την δημιουργία κάθε μορφής ριζότο όπως μανιταριών ή ριζότο Μιλανέζε (Risotto alla Milanese).
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη 😉
Συμπλήρωσε τη φόρμα για να λάβεις στο inbox σου κάθε νέα δημοσίευση!
Για εγγραφή στα newsletters μέσω κινητών συσκευών συμπλήρωσε εδώ τη φόρμα εγγραφής.
Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.
Τι να προσέξεις για την παρασκευή ριζότο θαλασσινών
- Τα όστρακα που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είναι φρέσκα, κλειστά και να έχουν αγοραστεί ιδανικά την ίδια ημέρα.
- Για να ελέγξεις αν τα κυδώνια και οι γυαλιστερές είναι φρέσκα, άνοιξε το όστρακο και στύψε μερικές σταγόνες λεμόνι. Η αντίδρασή τους στο λεμόνι αποδεικνύει ότι είναι ζωντανό και φρέσκο.
- Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την παρασκευή γευστικού ριζότο είναι ο ζωμός. Για την παρασκευή ζωμού λαχανικών μπορείς να ακολουθήσεις τα βήματα της παρακάτω συνταγής.
- Εναλλακτικά του ζωμού λαχανικών μπορείς να ετοιμάσεις ζωμό από γαρίδες ή από φρέσκα ψάρια.
- Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο καθάρισμα των μυδιών. Αναλυτικά η διαδικασία είναι διαθέσιμη στο συγκεκριμένο video.
- Κατά την προετοιμασία μην παραλήψεις τη διαδικασία σουρώματος του ζωμού από τα μύδια. Ο αρχικός ζωμός θα περιέχει άμμο και θα πρέπει να σουρωθεί πολύ καλά με ένα τούλι.
Θρεπτική αξία των οστρακοειδών
Τα όστρακα (ή αλλιώς οστρακοειδή) είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β12.
Η κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στη σωστή καρδιακή λειτουργία και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος [πηγή].
Συνταγή για ριζότο θαλασσινών
Ριζότο θαλασσινών με γυαλιστερές, μύδια και κυδώνια
Ingredients
- 100 γρ. φρέσκες γυαλιστερές Περίπου 6 γυαλιστερές
- 60 γρ. φρέσκα μύδια Περίπου 5 μύδια
- 100 γρ, φρέσκα κυδώνια όστρακα Περίπου 8 όστρακα κυδώνια
- 250 γρ. ρύζι για ριζότο Ποικιλία Αρμπόριο, Καρναρόλι, Βιαλόνε βερονέζε, ή εναλλακτικά Καρολίνα και νυχάκι
- 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μικρο φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σέλερι λεπτοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζωμό γαρίδας
- 120 ml λευκό κρασί για το ριζότο
- 60 ml λευκό κρασί για να σβήσουμε τα μύδια
- ξύσμα από 1/2 φρέσκο λεμόνι
- ½ μικρό λεμόνι Θα χρειαστούμε προαιρετικά το χυμό του για το σερβίρισμα
- 20 γρ, άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 φύλλο δάφνης
- 5 κ.σ λάδι 4 κουταλιές για το ριζότο, 1 κουταλιά λάδι για την παρασκευή του ζωμού από τα μύδια
- 1 κλωνάρι θυμάρι
Instructions
Για να καθαρίσουμε τα όστρακα
- Ξεπλένουμε όλα τα όστρακα (κυδώνια, γυαλιστερές και μύδια) κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό
- Για τα μύδια θα χρειαστούμε ένα σύρμα και ένα μαχαίρι χωρίς "δόντια"
- Τρίβουμε το κέλυφος από τα μύδια με ένα σύρμα κουζίνας
- Καθαρίζουμε το κέλυφος με ένα μαχαίρι
- Αφαιρούμε το φύκι ή μουστάκι τραβώντας δυνατά
- Ξεπλένουμε καλά σε μια λεκάνη με νερό
- Προσοχή: Αν κάποιο από τα όστρακα και ειδικά από τα μύδια είναι "ανοιχτό" το πετάμε
Ζωμός από τα μύδια
- Σε μια ζεστή κατσαρόλα τοποθετούμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- Τοποθετούμε τα μύδια
- Μόλις ζεσταθούν και αρχίσουν να αχνίζουν προσθέτουμε 1 ποτήρι λευκό κρασί
- Αφήνουμε για 3 με 4 λεπτά τα μύδια ώστε να ανοίξουν
- Αφαιρούμε τα ανοιχτά μύδια από την κατσαρόλα.
- Προσοχή: Όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε.
- Κρατάμε το ζωμό σε ένα μπολ και το σουρώνουμε πολύ καλά σε ένα τούλι ή πολύ λεπτό σουρωτήρι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αρκετές φορές. Σκοπός είναι να κρατήσουμε το αρωματικό ζωμό και να αφαιρέσουμε την άμμο που έχουν τα μύδια μέσα τους.
Βασική παρασκευή: Ριζότο με θαλασσινά (γυαλιστερές,μύδια και κυδώνια)
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι και τοποθετούμε το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκο), το σέλερι, το κλωνάρι θυμάρι, λίγο αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά
- Προσθέτουμε το ριζότο και το σκόρδο
- Μόλις το ριζότο γίνει διάφανο και γυαλιστερό προσθέτουμε την το μισό λίτρο ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά
- Αν στα δέκα λεπτά το ρύζι πιει τα υγρά συμπληρώνουμε με ζωμό
- Μετά τα 10 λεπτά προσθέτουμε ένα ποτήρι λευκό κρασί
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στην συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό από τα μύδια ανακατεύοντας σταδιακά για τα επόμενα 5 λεπτά
- Προσθέτουμε το αλάτι και δοκιμάζουμε το ρύζι. Το ρύζι θα πρέπει να είναι Αλ ντέντε και να "πιάνει" στο δόντι.
- 5 λεπτά πριν το συμπλήρωμα των 20 λεπτών, προσθέτουμε όλα τα όστρακα (μύδια, γυαλιστερές, κυδώνια) και ανακατεύουμε καλά.
- Σκοπός είναι τα όστρακα (γυαλιστερές, κυδώνια) να ανοίξουν αφήνοντας τα θαλασσινά τους αρώματα στο ριζότο.
- Μόλις ανοίξουν τα όστρακα αφαιρούμε το σκεύος από την φωτιά ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τρίβοντας φρέσκο πιπέρι
- Αν θέλεις μια πιο όξινη γεύση προσθέτεις λίγες σταγόνες από τον χυμό λεμονιού
Notes
Συμβουλές για το ριζότο θαλασσινών
- Βασική προϋπόθεση για την συνταγή είναι τα φρέσκα όστρακα τα οποία θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 24 ώρες.
- Για να απλοποιήσεις τον χρόνο προετοιμασίας μπορείς να αφαιρέσεις τα μύδια από την συνταγή.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις ζωμό λαχανικών. Συνταγή για εύκολο σπιτικό ζωμό λαχανικών
- Αντί για ζωμό λαχανικών μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζωμό από γαρίδες. Τα κεφάλια γαρίδας μπαίνουν στην κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά για να παράξουν ένα ζωμό γεμάτο γεύση.
- Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις 1 κ.σ βούτυρο για μια πιο κρεμώδη υφή. Προσωπικά θυσιάζω την υφή για την αγνή γεύση των θαλασσινών.
- Το ριζότο συνεχίζει να “τραβάει” τα υγρά του όσο βρίσκεται στο βαθύ τηγάνι. Γιαυτό είναι σημαντικό πριν το αφαιρέσεις από τη “φωτιά” να σιγουρευτείς ότι διαθέτει υγρά και δεν είναι στεγνό.
- Το σαφράν αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή για το ριζότο θαλασσινών. Λίγοι μόνο στήμονες θα δώσουν πλούσιο χρώμα και γεύση στο πιάτο.
- Μαζί με το σέλερι μπορείς να προσθέσεις φινόκιο το οποίο θα δώσει γλυκιά γεύση και ήπιο άρωμα γλυκάνισου.
- Η αυθεντική συνταγή για το ιταλικό ριζότο απαιτεί την χρήση παρμεζάνας και βουτύρου. Ωστόσο στο ριζότο με κυδώνια, μύδια ή γυαλιστερές δεν συνίσταται η χρήση τους, καθώς θα χαθούν τα πλούσια θαλασσινά το αρώματα.
- Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος για το ριζότο είναι περίπου 20 λεπτά.
Για τη παρασκευή του ριζότο θαλασσινών θα χρειαστείς:
- 1 βαθύ τηγάνι
- 1 κατσαρόλα για τον ζωμό από τα μύδια
- 1 βάση κοπής (ιδανικά ξύλινη)
- 1 μαγειρικό μαχαίρι
- 1 κουτάλα
- 1 ψιλό σουρωτήρι
- 1 τουλπάνι ή τούλι για το σούρωμα του ζωμού από τα μύδια
- 1 μαχαίρι και ένα σύρμα κουζίνας για τον καθαρισμό των μυδιών
Συντομογραφίες και αναλογίες συνταγής
- 1 κ. = 1 κούπα
- κ.γ. = κουταλάκι του γλυκού
- κ.σ. = κουταλιά της σούπας
- 1 l = 1 λίτρο
Συμπλήρωσε τη φόρμα για να λάβεις στο inbox σου κάθε νέα δημοσίευση!
Για εγγραφή στα newsletters μέσω κινητών συσκευών συμπλήρωσε εδώ τη φόρμα εγγραφής.
Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.
1 Pingback