5
(1)

Ο ζωμός αποτελεί βασικό συστατικό στη μαγειρική. Ένας εύκολος σπιτικός ζωμός λαχανικών προσδίδει ένταση στο φαγητό, αναδεικνύει τα αρώματα και απογειώνει τη γεύση.

Στην παρακάτω συνταγή θα βρεις τα βασικά βήματα για να παρασκευάσεις εύκολα και γρήγορα ένα σπιτικό ζωμό λαχανικών.

Μπορείς να παρασκευάσεις ζωμό λαχανικών εύκολα και γρήγορα με την χρήση βασικών λαχανικών (καρότο, κρεμμύδι, πράσο) που μπορείς να βρεις στο ψυγείο σου. Παράλληλα μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις τμήματα λαχανικών που έχουν περισσέψει κατά την προετοιμασία ενός γεύματος, όπως απόκομμα από καρότο και λάχανο, κοτσάνια από σέλινο, άκρες κρεμμυδιών κ.λ.π.

Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών θα απογειώσει τη γεύση του φαγητού!

Στην παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα βήματα για την παραγωγή σπιτικού ζωμού λαχανικών που μπορούν τα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία γευστικών ζωμών όπως:

  • Ζωμοί λαχανικών
  • Ζωμοί κρεατικών (βοδινού και κοτόπουλου)
  • Ζωμός ψαριού
  • Ζωμός οστρακοειδών
  • Ζωμοί οσπρίων

Γιατί να φτιάξεις σπιτικό ζωμό;

  • Ο ζωμός προσδίδει οξύτητα στο φαγητό και αναδεικνύει τα αρώματα και τις γεύσεις
  • Η παρασκευή του ζωμού είναι μια εύκολη, γρήγορη και οικονομική διαδικασία
  • Ο ζωμός έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
  • Μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη
  • Απλά απογειώνει την γεύση σε κάθε συνταγή.


Ζωμός λαχανικών

Ο ζωμός αποτελεί τη γευστική βάση για την μαγειρική πολλών συνταγών. Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών θα δώσει σπιρτάδα στη γεύση θα ενισχύει τα αρώματα και θα απογειώσει το φαγητό.
Ο ζωμός εφαρμόζεται σε σάλτες, σούπες, πιλάφια, ριζότα, ζημαρικά, λαδερά και λαχανικά. 
Ο φρέσκος σπιτικός ζωμός λαχανικών παρασκευάζεται με τη χρήση 3 βασικών λαχανικών κρεμμύδι, καρότο, σέλερι και την προσθήκη αρωματικών όπως η δάφνη, το θυμάρι και δεντρολίβανο.
Στην παρακάτω συνταγή παρουσιάζονται τα βασικά βήματα και η τεχνική για την παρασκευή σπιτικού ζωμού λαχανικών περίπου 1,5 λίτρου. 
Καλά μαγειρέματα 😉
Prep Time10 minutes
Cook Time45 minutes
Total Time55 minutes
Course: Κυρίως Πιάτο, Μαγειρευτά, Ριζότο, Σάλτσα, Σούπα
Cuisine: American, French, Italian, Mediterranean, Mexican, μεσογειακή
Keyword: ζωμός, καρότα, κρεμύδι, λαχανικά, πράσο, σέλερι, σέλινο
Calories: 82kcal

Ingredients

  • 4 μεσαία καρότα
  • 1 μεσαίο πράσο με το πράσινο τμήμα
  • 2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια
  • 1 κλωνάρι σέλερι ή σέλινο
  • 2 φύλλα φινόκιο
  • 3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. σπόροι πιπεριού Ιδανικά συνδυασμός πράσινου, μαύρου και κόκκινου πιπεριού
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 2 λίτρα ζεστό νερό. Για την παραγωγή περίπου 1,5 λίτρου ζωμό

Instructions

  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Κόβω το κρεμμύδια, ολόκληρο το πράσο και τα προσθέτω στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά. 
  • Προσθέτω το αλάτι και σοτάρω για 5 με 6 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ώστε τα λαχανικά να βγάλουν τα υγρά και τα αρώματα τους. 
  • Σβήνω με λευκό κρασί και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ
  • Προσθέτω το τουλμπάνι με τα μυρωδικά και το ζεστό νερό. 
  • Χαμηλώνω την φωτιά και αφήνω το μείγμα να σιγοβράζει για περίπου 40 λεπτά.
    Στην περίπτωση που υπάρχει αφρός στην επιφάνεια τον αφαιρώ σταδιακά με μια κουτάλα. 
  • Αποσύρω από τη φωτιά και σουρώνω το μείγμα. Αφού αφήσω το ζωμό να κρυώσει τον τοποθετώ σε βαζάκια. 

Notes


Συμβουλές για γευστικούς ζωμούς

  • Αν έχεις σελινόριζα ή σέλινο μπορείς να τα προσθέσεις και αυτά στην κατσαρόλα
  • Μετά το σούρωμα, τα λαχανικά που έχουν απομείνει μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην παρασκευή σούπας ή σαν συνοδευτικό σε ένα βασικό γεύμα. 
  • Το κρασί παίζει σημαντικό ρόλο καθώς συμβάλει στο να ανέβει η οξύτητα του ζωμού ενισχύοντας τα αρώματα του. 
  • Πολλά υλικά που περισσεύουν από μαγειρέματα ή σαλάτες μπορούν να προστεθούν στα υλικά της παρασκευής. Για παράδειγμα βάση λάχανου ή κουνουπιδιού, άκρες από καρότα ή μανιτάρια. 
  • Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι για να βοηθήσουμε τα λαχανικά να βγάλουν τα υγρά τους και τα αρώματα τους. 
  • Στην περίπτωση που προσθέσεις σπόρους από πιπέρι ή μυρωδικά όπως θυμάρι καλό είναι να τα προσθέσεις μέσα στο τουλπάνι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να τα αφαιρέσεις πιο εύκολα. 
  • Ο ζωμός μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες και στην κατάψυξη για μεγαλύτερο διάστημα

Για τη παρασκευή του ζωμού λαχανικών θα χρειαστείς:
  • 1 βάση κοπής (ιδανικά ξύλινη)
  • 1 μαγειρικό μαχαίρι
  • 1 μεγάλη κατσαρόλα
  • 1 ψιλό σουρωτήρι 
  • 1 μεζούρα για υγρά
  • 1 τουλπάνι (Το τουλμπάνι μπορείς να το βρεις σε καταστήματα ραφτικών ή σε μεγάλα καταστήματα με μαγειρικά σκεύη. 
  • 1 κουτάλα

Συντομογραφίες και αναλογίες συνταγής
  • 1 κ. = 1 κούπα 
  • κ.γ. = κουταλάκι του γλυκού
  • κ.σ. = κουταλιά της σούπας
  • 1 l = 1 λίτρο

Διατροφική Αξία (1,5 λίτρο)
Σπιτικός Ζωμός Λαχανικών Θερμιδική Ανάλυση
Θερμιδική ανάλυση για Ζωμό Λαχανικών (εκτίμηση)

Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον;
Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνεις κάθε νέα δημοσίευση για το τρέξιμο, την άθληση και τη διατροφή.


Για περισσότερες γευστικές ιστορίες ακολούθησε το Running Scenes στο instagram: https://instagram.com/runningscenes.gr/

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον; 😉

Κάνε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσεις!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 1

Θες να γίνεις ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτήν την ανάρτηση; 😉