Αν θέλεις να επισκεφτείς τον βουνό Υμηττός στην Αττική εδώ θα βρεις όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον Τρελό όπως αποκαλείται.
Αν αναζητάς πεζοπορικές διαδρομές , εύκολα προσβάσιμα μονοπάτια και δασικούς δρόμους για περπάτημα ή τρέξιμο, ο παρόν οδηγός συγκεντρώνει σημαντικές πληροφορίες για το βουνό Υμηττός.
Περιεχόμενα:
- Γενικές πληροφορίες
- Χλωρίδα Υμηττού
- Πανίδα Υμηττού
- Το υψόμετρο στον Υμηττό
- Γιατί ο Υμηττός λέγεται και «Τρελός»
- Διχάλα στον Υμηττό
- Μονοπάτια στον Υμηττό
- Υμηττός: Η άγνωστη, αναπάντεχη ιστορία μιας αθηναϊκής γειτονιάς (podcast)
- Άρθρα για τον Υμηττό
- Συχνές ερωτήσεις για τον Υμηττό
Συμπλήρωσε τη φόρμα για να λάβεις στο inbox σου κάθε νέα δημοσίευση!
Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.
Για εγγραφή στα newsletters μέσω κινητών συσκευών συμπλήρωσε εδώ τη φόρμα εγγραφής.
Γενικές πληροφορίες για το βουνό Υμηττό
Ο Υμηττός είναι ασβεστολιθικό βουνό που υψώνεται ανατολικά της Αθήνας. Έχει μήκος 16 χιλιόμετρα και πλάτος 5-8 χιλιόμετρα και η ψηλότερη κορυφή του, ο Εύζωνας, φτάνει τα 1.026 μέτρα.
Το βουνό Υμηττός βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Αθήνας, και αποτελεί σημαντικό γεωγραφικό στοιχείο της περιοχής των Αθηνών.
Ο Υμηττός είναι δημοφιλής προορισμός για πεζοπορία, αναρρίχηση και ποδηλασία. Διαθέτει επίσης πολλά μοναστήρια και εκκλησίες, καθώς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Παράλληλα, αποτελεί σημαντικός τόπος τόσο για την ιστορία όσο και για τη μυθολογία. Σύμφωνα με τον μύθο, ήταν το σπίτι των Νυμφών και των Σατύρων. Το βουνό ήταν επίσης πηγή μαρμάρου για την κατασκευή πολλών από τα αρχαία μνημεία της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του Παρθενώνα.
Χλωρίδα Υμηττού
Ο Υμηττός με τις εναλλασσόμενες εκτάσεις δασικών συστημάτων
σχοίνου και χαλέπιας πεύκης, αείφυλλων πλατύφυλλων, πουρναρότοπων και φρυγανότοπων, φιλοξενεί ένα απίστευτο ειδών φυτών και μυκήτων (μανιταριών).
Σε ό,τι αφορά τα φυτά αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο για ένα τεράστιο αριθμό εξαιρετικά σπάνιων και προστατευόμενων, υπό εξαφάνιση ειδών, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά της Αττικής με μικρές φυτοκοινωνίες.
Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν δεκάδες είδη ορχιδέας και γεωφύτων (Liliacae e.a) εξαιρετικά σπάνια και προστατευόμενα. Σε ότι αφορά τα μανιτάρια, ανάμεσα στα πολλά είδη τους που συναντιόνται στον Υμηττό, μόνο την τελευταία δεκαετία ο βιολόγος κ. Δημητριάδης, μέλος της ΕΔΔΚ, εντόπισε 7 είδη που ως τότε δεν είχαν εντοπιστεί στην Ελλάδα.
Πανίδα Υμηττού
Σε ό,τι αφορά την πανίδα, επιγραμματικά αξίζει να αναφερθούν τα εξής:
- Καταγράφονται 112 είδη πτηνών, τα οποία είναι επιδημητικά, μεταναστευτικά, χειμερινοί επισκέπτες και περιστασιακά εμφανιζόμενα. Ο αριθμός αυτός αφορά το ¼ των ειδών που υπάρχουν στην Ελλάδα.
- Καταγράφονται πάρα πολλά είδη θηλαστικών ζώων, αρκετά από αυτά σπάνια και προστατευόμενα, όπως είδη νυχτερίδων (όλα προστατευόμενα), αλεπούδες( vulpes vulpes), σκαντζόχοιροι (erinaceus europeus), κουνάβια (martes foina), νυφίτσες (mustela nivalis), μυγαλές (crocidura suaveolens).
- Υπάρχουν αρκετά είδη ερπετών, ανάμεσά τους 2 είδη χελώνας, 3 είδη φιδιών, πολλά είδη αμφιβίων κυρίως βάτραχοι και φρύνοι και αρκετές σαύρες, όλα προστατευόμενα. Σε ό,τι αφορά τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας, καταγράφεται εξαιρετικά υψηλός αριθμός ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση και προστατεύονται από το σύνολο εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία της άγριας ζωής.
- Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο από τα πουλιά 16 είδη περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 79/409 και 65 είδη περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙ της διεθνούς σύμβασης της Βέρνης «Για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης», που κυρώθηκε με τον ελληνικό νόμο 1335/1983. Όλα τα είδη του παραρτήματος ΙΙ προστατεύονται αυστηρά και επιβάλλεται η προστασία των ενδιαιτημάτων τους και των ζωνών μετανάστευσής τους.
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, η περιοχή «όρος Υμηττός», το «Αισθητικό Δάσος Καισαριανής» και η περιοχή «Λίμνη Βουλιαγμένη», εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura με κωδικό αριθμό GR30000006. Παράλληλα η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο των σημαντικών βιοτόπων της χώρας (CORINE) και προτάθηκε να ανακυρηχθεί σε σημαντική περιοχή για τα πουλιά (ΙΒΑ).
Το υψόμετρο στον Υμηττό
Η υψηλότερη κορυφή του Υμηττού ονομάζεται Εύζωνας και φτάνει σε υψόμετρο 1026 μέτρα.
Άλλες κορυφές του Υμηττού είναι:
- Το Κορακοβούνι στα 728 μέτρα που βρίσκεται πιο κοντά στην Πεντέλη
- Η κορυφή Προφήτη Ηλίας στα 659 μέτρα
- Το Μαυροβούνι στα 770 μέτρα
- και το Στρώμα στα 735 μέτρα.
Οι Αθηναίοι της εποχής εκείνης που δεν γνώριζαν γρι γαλλικά έδωσαν στο βουνό το παρατσούκλι «Τρελό», παραφθορά του γαλλικού «τρε λονγκ»
Γιατί ο Υμηττός λέγεται και «Τρελός»
Ο Υμηττός είναι, μετά τον Παρθενώνα, σήμα κατατεθέν της Αττικής, το βουνό που
το έκανε τραγούδι ο Μάνος Χατζιδάκις, το σύμβολο, μέχρι πριν από μερικά
χρόνια, για το αρωματικό θυμαρίσιο μέλι.
Ο Υμηττός που όλοι βλέπουμε από κάθε γωνία της Αθήνας, αρχίζει από εκεί που
«σβήνει» η Πεντέλη και φθάνει σχεδόν έως τη θάλασσα, μετά τη Βούλα. Η κορφή
του είναι στα 1.100 μέτρα και μαζί με τα άλλα δύο βουνά της Αττικής, την
Πάρνηθα και την Πεντέλη, συμβάλλουν στο ήπιο κλίμα του Λεκανοπεδίου αφού
«κόβουν» την ορμή του βοριά.
Πόσοι όμως γνωρίζουν ή θυμούνται ότι ο Υμηττός έχει… παρατσούκλι και από πού προέρχεται; Όσοι Αθηναίοι γεννήθηκαν στις δεκαετίες του ’30 και του ’40 ή και ακόμη νωρίτερα δεν λησμονούν ότι τον Υμηττό τον έλεγαν και «Τρελό»!
Υπεύθυνοι για το παρανόμι είναι οι Γάλλοι στρατιώτες που ήλθαν στην Αθήνα μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, οι οποίοι περιδιαβαίνοντας στο Λεκανοπέδιο διαπίστωσαν πως το βουνό είχε μεγάλο μήκος, αλλά μη γνωρίζοντας το όνομά του το αποκαλούσαν «Πολύ μακρύ βουνό», «Mont tres long» «Μοντ τρε λονγκ»).
Οι Αθηναίοι της εποχής εκείνης που δεν γνώριζαν γρι γαλλικά έδωσαν στο βουνό το παρατσούκλι «Τρελό», παραφθορά του γαλλικού «τρε λονγκ». Έτσι διαιωνίστηκε ως τις μέρες μας σχεδόν η… δεύτερη ονομασία του Υμηττού, που την αναφέρουν ακόμα και λεξικά, χωρίς όμως να ετυμολογούν τη λέξη.
(Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στην ιστοσελίδα tanea.gr)
Διχάλα στον Υμηττό
Στο άρθρο Υμηττός Διχάλα: Το σημείο συνάντησης με τις διαδρομές θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για το σημείο συνάντησης όσων αγαπούν το τρέξιμο και το περπάτημα στο βουνό.
Η Διχάλα – όπως ονομάζεται στη δρομική συχνότητα – είναι το ιδανικό σημείο για προπονήσεις σε ασφάλτινο δρόμο καθώς προσφέρει πρόσβαση σε μια διαδρομή 8 χιλιομέτρων που απλώνεται ανάμεσα σε πεύκα και θάμνους.
Παράλληλα από τη Διχάλα στον Υμηττό μπορείς να ανακαλύψεις μονοπάτια και δασικούς δρόμους που προσφέρουν μοναδικές εικόνες από απλώνονται από την Αθήνα, στον Αργοσαρωνικό κόλπο, στα μεσόγεια και φτάνουν μέχρι την Εύβοια.
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η χρήση φωτογραφιών ή κειμένων από αυτόν τον ιστότοπο χωρίς την προηγούμενη έγκριση του διαχειριστή.
Μονοπάτια στον Υμηττό
Θες να αναζητήσεις τα καλύτερα μονοπάτια στον Υμηττό; Το άμορφο βουνό της Αθήνας διαθέτει ένα εξαιρετικό δίκτυο μονοπατιών που προσφέρονται για κάθε επισκέπτη που θέλει να ανακαλύψει τις ομορφιές του. Μέσα από δεκάδες σηματοδοτημένα μονοπάτια μπορείς να κινηθείς ανάμεσα σε πεύκα, θάμνους, βελανιδιές, έλατα και να θαυμάσεις από ψηλά την Αττική.
Η θέα από τον Υμηττό είναι εξαιρετική ενώ σε πολλά σημεία μπορείς να ατενίσεις μεταξύ Εύβοιας, Πεντέλης, Πάρνηθας μέχρι και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Στο άρθρο “Μονοπάτια του Υμηττο” θα βρεις έναν αναλυτικό χάρτη για να ανακαλύψεις τα μονοπάτια του “τρελού”!
Υμηττός: Η άγνωστη, αναπάντεχη ιστορία μιας αθηναϊκής γειτονιάς
H Lifo ετοίμασε ένα ενδιαφέρον podcast με χρήσιμες απαντήσεις για τον Υμηττό. Πώς ορίζεται γεωγραφικά η γειτονιά του Υμηττού;
Παίρνει την ονομασία της από το βουνό; Και τι σημαίνει «Υμηττός»; Τι ξέρουμε για την περιοχή κατά την αρχαιότητα;
Τι ήταν η Μεγάλη Στράτα της Βάρης που διερχόταν παραπλεύρως της περιοχής κατά την Οθωμανική Περίοδο; Και τι ήταν της Γριάς το Πήδημα, τοποθεσία που βρίσκεται εκεί; Τι γνωρίζουμε για το εργοστάσιο Μαλτσινιώτη και γιατί είναι κομβικό για την ιστορία της περιοχής;
Ο Υμηττός ήταν βεβαίως ένας προσφυγικός συνοικισμός. Τι γνωρίζουμε για αυτόν, για τη ρυμοτομία, τις προσφυγικές οικίες; Από πού προέρχονταν κυρίως οι πρόσφυγες; Γιατί επέλεξαν περιοχές όπως τον Υμηττό οι πρόσφυγες; Είχε την υποδομή η περιοχή για να υποδεχτεί τόσο κόσμο;
Γιατί η Παπαστράτειος Δημοτική Επαγγελματική Σχολή Παιγνιδιών και Διακοσμητικής και το 1ο Δημοτικό Σχολείο ήταν σημαντικά; Ισχύει ότι υπήρξαν πολιτικές συγκρούσεις ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής; Ποια είναι τα πιο σημαντικά τοπόσημα και ποιος ο χαρακτήρας της σήμερα; Ποια είναι η σχέση του Υμηττού με το υπόλοιπο κέντρο;
Άκουσε το podcast εδώ:
Άρθρα και κείμενα για τον Υμηττό
-
Μονοπάτια στον Υμηττό (Χάρτης)
Θες να αναζητήσεις τα καλύτερα μονοπάτια στον Υμηττό; Το άμορφο βουνό της Αθήνας διαθέτει ένα εξαιρετικό δίκτυο μονοπατιών που προσφέρονται…
-
Save Your Hood : Εσύ καθάρισες τη γειτονία σου;
Θες να βλέπεις την αγαπημένη σου γειτονιά (πιο) καθαρή; Μήπως θες να κάνεις βόλτες σε πάρκα, δρόμους, πλατείες και μονοπάτια…
-
Εύκλειος : Βλέποντας την Αθήνα από ψηλά
Χειμωνιάτικος Ενιπέας: Σαν να θες να αιχμαλωτίσεις τις εικόνες, να τις ανακαλέσεις και να τις περιγράψεις πολλές φορές Αγώνας Ορεινό Τρέξιμο
-
Υμηττός Διχάλα: Το σημείο συνάντησης με τις διαδρομές
Η Διχάλα Υμηττός αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης για δρομείς, περιπατητές και πεζοπόρους που αναζητούν όμορφες διαδρομές στο βουνό. Σε μόλις…
Συχνές ερωτήσεις για τον Υμηττό
Η υψηλότερη κορυφή του Υμηττού ονομάζεται Εύζωνας με υψόμετρο 1026 μέτρα.
Ο Υμηττός είναι βουνό της Αττικής. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Υψώνεται μεταξύ του λεκανοπεδίου Αττικής και των Μεσογείων με κατεύθυνση από Β. προς Ν. από τη δίοδο του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού καταλήγοντας πάνω από τη Βούλα και τη Βάρη
Οι Γάλλοι στρατιώτες που ήλθαν στην Αθήνα μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους διαπίστωσαν πως το βουνό είχε μεγάλο μήκος, αλλά μη γνωρίζοντας το όνομά του το αποκαλούσαν «Πολύ μακρύ βουνό», «Mont tres long» «Μοντ τρε λονγκ»).
Οι Αθηναίοι της εποχής εκείνης που δεν γνώριζαν γρι γαλλικά έδωσαν στο βουνό το παρατσούκλι «Τρελό», παραφθορά του γαλλικού «τρε λονγκ»
Συμπλήρωσε τη φόρμα για να λάβεις στο inbox σου κάθε νέα δημοσίευση!
Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.
Για εγγραφή στα newsletters μέσω κινητών συσκευών συμπλήρωσε εδώ τη φόρμα εγγραφής.
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η χρήση φωτογραφιών ή κειμένων από αυτόν τον ιστότοπο χωρίς την προηγούμενη έγκριση του διαχειριστή.