Τους καλοκαιρινούς μήνες η ζέστη και η υγρασία δυσκολεύουν τις προπονήσεις και το καλοκαιρινό τρέξιμο. Το τρέξιμο γίνεται λιγότερο ευχάριστο και οι συνθήκες αρκετά δύσκολες. Ωστόσο πως μπορείς να μην χάσεις την προπόνηση σου, πως να συνεχίσεις την προετοιμασία για τον Μαραθώνιο ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να απολαύσεις το καλοκαιρινό τρέξιμο ακόμα και τις ημέρες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

1. Νωρίς το πρωί ή το βράδυ

Προτίμησε να πηγαίνεις για τρέξιμο πρωινές ώρες μεταξύ 07:00 π.μ. και 09:00 π.μ. που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές, συγκριτικά με τις μεσημεριανές ώρες. Αν τα καταφέρεις να ξεκινήσεις την προπόνηση σου ακόμα πιο νωρίς (06:00 π.μ.) θα απολαύσεις το τρέξιμο σου παρέα με τη πρωινή αύρα ;).

Απογευματινές ώρες και ιδανικά αργά το βράδυ μεταξύ (10:00 – 12:00) είναι μια εναλλακτική επιλογή που θα κάνει το τρέξιμο πιο ξεκούραστο μακριά από τη ζέστη της ημέρας.

Αν προετοιμάζεσαι για μαραθώνιο το πρωινό long run θα σου βοηθήσει τον οργανισμό σου να “λειτουργήσει” πρωινές ώρες, προσομοιώνοντας κατά κάποιο τρόπο την ημέρα του αγώνα.

Τρέξιμο Στο Βουνό

2. Βουνό 

Τα δέντρα, η βλάστηση και το υψόμετρο μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία κάνοντας το τρέξιμο πιο ευχάριστο. Το βραδινό τρέξιμο στο βουνό – πάντα με τον κατάλληλο εξοπλισμό (φακός κεφαλής, ανακλαστικά ρούχα, leds κ.λ.π.) – μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για τους καλοκαιρινούς μήνες. Εναλλακτικά μπορείς να ξεκινήσεις την προπόνηση σου ή το long run νωρίς το πρωί (07:00 – 07:30) )και κοντά στην ανατολή του ηλίου.

Μερικές επιλογές για καλοκαιρινό τρέξιμο στο βουνό στην Αθήνα είναι η Βαρυμπόμπηκαι η αγαπημένη Διχάλα στον Υμηττό. 

Διάβασε σχετικά: |  Τι είναι αναερόβια άσκηση [Οδηγός]

3.Τρέξιμο στο γυμναστήριο

Αν ο ήλιος και η ζέστη σε δυσκολεύει το τρέξιμο στο γυμναστήριο είναι
μια εξαιρετική ευκαιρία για δροσερή προπόνηση. Εκτός από τον διάδρομο μπορείς να δοκιμάσεις ελλειπτικό και φυσικά το ποδήλατο (spinning-power cycling) το οποίο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

4. Σωστή ενυδάτωση

Την ημέρα της προπόνησης προσπάθησε να καταναλώσεις 2,5 με 3 λίτρα νερό και προσπάθησε να έχεις μαζί σου – ειδικά σε μεγάλες διάρκειας προπονήσεις – νερό. Τους καλοκαιρινού μήνες ο οργανισμός παράγει περισσότερα υγρά που οδηγούν σε αυξημένη εφίδρωση ενώ οι θερμιδικές ανάγκες παραμένουν υψηλές.

Η σωστή ενυδάτωση σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε σαλάτες και φρούτα θα δώσουν στον οργανισμό όλες τις βιταμίνες και τα υγρά που χρειάζεται.

5. Μικρές προπονήσεις

Προτίμησε τις μικρές προπονήσεις με μεγάλη ένταση όπως οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε γήπεδα στίβου ή σε πάρκα με βλάστηση. Οι διαλειμματικές προπονήσεις (HIIT) παραμένουν “κλειδί” για υψηλές αντοχές, ενώ είναι ευκαιρία για ασκήσεις τεχνικής όπως τα “σκαλάκια”.

6. Θάλασσα και κολύμπι

To καλοκαιρινό τρέξιμο δίπλα από την θάλασσα ή στην παραλία θα κάνει την προπόνηση σου ξεχωριστή δίνοντας σου την ευκαιρία να δροσιστείς. Αν και η υγρασία είναι δύσκολος “αντίπαλος” η θάλασσα και το κολύμπι μπορούν να αποτελέσουν την ιδανική αποθεραπεία της καλοκαιρινής προπόνησης.

Ετοιμάσου για τις διακοπές σου και απόλαυσε το καλοκαιρινό τρέξιμο. Πάρε τα αθλητικά σου, κλείσε ακτοπλοικά εισητηρία και απόλαυσε όμορφες τρεξιματικές βόλτες ;).


Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον;
Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνεις κάθε νέα δημοσίευση για το τρέξιμο, την άθληση και την διατροφή.

Διάβασε σχετικά: |  5ο Ελάφι Βαρυμπόμπης: Χορός στον πάγοΠροτεοιμάζεσαι για τον μαραθώνιο τις Αθήνας;

Με τον Μαραθώνιο της Αθήνας να πραγματοποιείται την 2η εβδομάδα του Νοεμβρίου η καλοκαιρινή προετοιμασία είναι αναπόφευκτη. Μαζί με τις συμβουλές του παρόντος άρθρου συγκεντρώσαμε τα κείμενα του Running Scenes που αφορούν την επόμενη συμμετοχή σου σε μαραθώνιο αγώνα δρόμου:

Τips για ευχάριστο καλοκαιρινό τρέξιμο

Photos by Alex wong, Brian Erickson, Ales Krivec on Unsplash