Ποια όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη; Ποια η διατροφική αξία των οσπρίων για τον οργανισμό;
Εκτός από την ζωική πρωτεΐνη (κόκκινο κρέας, πουλερικά, αβγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι) που αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή, υπάρχει και η φυτική που συναντάται σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Η φυτική πρωτεΐνη έχει υψηλότερη βιολογική αξία συγκριτικά με την ζωική προσφέροντας πολλαπλά μακροχρόνια οφέλη για τον οργανισμό.
Τι είναι η πρωτεΐνη
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα που συνδέονται μεταξύ τους με χημικούς δεσμούς τα οποία διασπώνται κατά την διάρκεια της πέψης. Η διάσπαση αυτή παράγει νέα αμινοξέα τα λεγόμενα βασικά αμινοξέα (ή αλλιώς απαραίτητα αμινοξέα) τα οποία απορροφούνται από τον οργανισμό[wiki].
Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με την ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχουν τα πιο διαδεδομένα όσπρια.
Όσπρια και πρωτεΐνη
ΟΣΠΡΙΑ (100 γρ.) | ΠΡΩΤΕΙΝΗ (γρ.) | ΦΥΤ. ΙΝΕΣ (γρ.) | ΥΔΑΤΑΝ. (γρ.) | ΘΕΡΜΙΔΕΣ |
Φακές | 9 | 8 | 20 | 116 |
Φασόλια | 21 | 16 | 63 | 347 |
Φασόλια μαυρομάτικα | 3 | 5 | 19 | 89 |
Αμπελοφάσουλα | 8 | 7 | 21 | 116 |
Κόκκινα Φασόλια | 24 | 25 | 60 | 332 |
Κουκιά | 8 | 8 | 18 | 88 |
Ρεβίθια | 19 | 17 | 61 | 365 |
Αρακάς | 5 | 5 | 14 | 81 |
Φάβα | 25 | 26 | 60 | 340 |
Βρήκες το κείμενο “όσπρια πλούσια σε πρωτεΐνη” ενδιαφέρον;
Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνεις κάθε νέα δημοσίευση για τη διατροφή τον αθλητισμό και το τρέξιμο.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας [1]