5
(1)

Μήπως θες να θαυμάσεις το γαλάζιο του Αιγαίου, τον Ευβοϊκό κόλπο και την ξεχωριστή ομορφιά της Εύβοιας από ένα σημείο; Αν ναι, τότε μια βόλτα για ανάβαση στην κορυφή της Δίρφυς θα σε ικανοποιήσει προσφέροντας μαγευτικές εικόνες από την Στερεά Ελλάδα μέχρι το Αιγαίο πέλαγος. Η πεζοπορία προς την κορυφή καταλήγει στο ψηλότερο σημείο της Εύβοιας και στα 1.730 μέτρα υψόμετρο.

Η ανάβαση στη Δίρφυ αποτελεί μια όμορφη πεζοπορική ή τρεξιματική εμπειρία. Η θέα από τη κορυφή της είναι μαγευτική και θα σε αποζημιώσει!


Συμπλήρωσε τη φόρμα για να λάβεις στο inbox σου κάθε νέα δημοσίευση!

Συμπλήρωσε τη φόρμα για να λάβεις στο inbox σου κάθε νέα δημοσίευση για το τρέξιμο, τον αθλητισμό, το fitness και τη διατροφή!

Processing…
Ένα μικρό βήμα ακόμα 😉 Έλεγξε το email σου για να ολοκληρώσεις της εγγραφή σου 😉

Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.

Η όμορφη θέα με φυσικό ήχο από την κορυφή του όρου Δίρφυς στα 1730 μέτρα υψόμετρο.
Η χιονισμένη Δίρφυς από ψηλά

Περιεχόμενα


Ανάβαση στην κορυφή της Δίρφυς Χάρτης πεζοπορίας για ανάβαση Στη κορυφή της Δίρφυς | Running Scenes Τρέξιμο Διατροφή Fitness
Με μπλε φαίνεται το πιο απαιτητικό κομμάτι της ανάβασης από την πλαγιά με την έντονη κλίση

Αφετηρία από το Διάσελο Δίρφυς

Μόλις σε δύο ώρες από την Αθήνα μπορείς να βρίσκεσαι στους πρόποδες της Δίρφυς και στο καταφύγιο “Μιχάλης Νικολάου” (1.120 μέτρα). Για την πεζοπορία προς την κορυφή η αφετηρία σου μπορεί να είναι το “Διάσελο Καταφύγιο Νικολάου” το οποίο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο.

Σε μια μικρή αλάνα στο σημειο αυτό μπορείς να παρκάρεις το αυτοκίνητο και να κινηθείς προς τη χαρακτηριστική πράσινη ταμπέλα που θα σε κατευθύνει προς το καταφύγιο.

Εναλλακτικά μπορείς να ξεκινήσεις από το γραφικό οικισμός της Στενής και να ανηφορίσεις προς το καταφύγιο. Οι επιλογές είναι δυο και αφορούν τα μονοπάτια Σ1 και Σ2.

Το μονοπάτι Σ-1 ξεκινάει πίσω από το γήπεδο της Στενής και μετά από περίπου 2 ώρες οδηγεί στο καταφύγιο “Μιχάλης Νικολάου” (1.120 μέτρα).

Το μονοπάτι Σ-2 έχει αφετηρία τη «βρύση του γιατρού» στη Στενή), διασχίζει το αισθητικό δάσος της Στενής και να καταλήγοντας μετά από διαδρομή περίπου 2 ωρών, στη θέση «Ράχη Συκά» ή «Μεσοράχη» (υψόμετρο 1.004).

Πάτα εδώ για να οδηγηθείς με Google Maps στο σημείο “Διάσελο Καταφύγιο Νικολάου

Το σημείο αφετηρίας (Διάσελο Δίρφυς) από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει η ανάβαση.
Το σημείο αφετηρίας (Διάσελο Δίρφυς) από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει η ανάβαση. Δεξιά διακρίνεται ο κεντρικός δρόμος.

Ξεκινώντας προς το καταφύγιο

Μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας και ένα ήπιο χωματόδρομο θα φτάσεις στο προαύλιο του καταφυγίου όπου στο βάθος διακρίνεται το “Μικρό Φούτζι” όπως συχνά αποκαλείται η Δίρφυς.

Λόγω του κωνικού σχήματος και της ομοιότητας της με το Ιαπωνικό Βουνό Φούτζι, η Δίρφυς αποκαλείται στους ορειβατικούς κύκλους ως “Μικρό Φούτζι”.

Ανάβαση στην κορυφή της Δίρφυς
Λίγο μετά το Διάσελο το “Μικρό Φούτζι” (Δίρφυς) δεσπόζει στο τοπίο

Το Ξεροβούνι

Από το σημείο αυτό μπορείς να παρατηρήσεις εκτός από επιβλητική κωνική κορυφή της Δίρφυς και το Ξεροβούνι που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιοχής.

Το Ξεροβούνι είναι ένα βραχώδες βουνό που αποτελεί ουσιαστικά τμήμα του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης και περιέχει πολλές αναρριχητικές διαδρομές. Η ψηλότερη κορυφή ονομάζεται Πορτάρης και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.453 μέτρων.

Ανάβαση στην κορυφή της Δίρφυς
Η απότομη πλευρά της Δίρφυς που οδηγεί στη κορυφή. Το σημείο αυτό αποτελεί τη “βάση” για την ανάβαση προς τα 1730 μέτρα

Ανάβαση προς την κορυφή

Ο χωμάτινος δρόμο πίσω από το καταφύγιο θα σε οδηγήσει στη βάση της πλαγιάς του βουνού. Μια χαρακτηριστική ταμπέλα αναγράφει Καλή Ανάβαση” και ένα βέλος θα σου δώσει τη σωστή κατεύθυνση προς την απότομη πλαγιά.

Σε αυτό το σημείο, απλώνεται μπροστά σου η άγρια και απότομη πλαγιά που θα σε οδηγήσει στην κορυφή.

Η Δίρφυς μοιάζει τόσο επιβλητική!

Πριν ξεκινήσεις την πεζοπορία προς την κορυφής της Δίρφυς μην ξεχάσεις να ελέγχεις τον εξοπλισμό και τις προμήθειες σου.

Η πεζοπορία και η ανάβαση είναι μέτριας δυσκολίας ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε κάθε βήμα εξαιτίας του βραχώδες εδάφους. Η πέτρα κυριαρχεί ενώ σε πολλά σημεία τα χαλίκια κρύβουν κινδύνους.

Η αλπική πλευρά της Δίρφυς από την οποία στο βάθος διακρίνεται το Αιγαίο πέλαγος Ανάβαση στην κορυφή της Δίρφυς
Η αλπική πλευρά της Δίρφυς από την οποία στο βάθος διακρίνεται το Αιγαίο πέλαγος
Η χαρακτηριστική αλπική πλευρά της Δίρφυς - Στο βάθος ο Ευβοϊκός κόλπος
Η χαρακτηριστική αλπική πλευρά της Δίρφυς – Στο βάθος ο Ευβοϊκός κόλπος

Η κλίση της πλαγιάς

Από τα πρώτα μέτρα η κλίση είναι αρκετά έντονη με τα πιο απαιτητικά σημεία να βρίσκονται στο μέσο της διαδρομής. Περίπου στα 1.300 και στα 1500 μέτρα η ανάβαση απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και ίσως χρήση των χεριών.

Κατά μήκος της διαδρομής θα βρεις πολλά χαρακτηριστικά κόκκινα και κίτρινα σημάδια πάνω στους βράχους, τα οποία χρησιμοποιούνται για την οριοθέτηση του μονοπατιού.

Η συνολική υψομετρική διαφορά από την βάση της πλαγιάς μέχρι το ψηλότερο σημείο της Δίρφυς είναι στα 850 μέτρα.

Κοντά στα 1300 μέτρα η κλίση είναι πιο απότομη. Στο βράχο διακρίνεται το χαρακτηριστικό κίτρινο σημάδι
Κοντά στα 1300 μέτρα η κλίση είναι πιο απότομη. Στο βράχο διακρίνεται το χαρακτηριστικό κίτρινο σημάδι
Ανεβαίνοντας την απότομη πλαγιά στα αριστερά σου διακρίνεται το αλπικό πεδίο Ανάβαση στην κορυφή της Δίρφυς
Ανεβαίνοντας την απότομη πλαγιά στα αριστερά σου διακρίνεται το αλπικό πεδίο

Το μικρό οροπέδιο της Δίρφυς

Το τέλος της ανάβασης θα σε οδηγήσει σε ένα μικρό και ιδιαίτερο – από μορφολογικής άποψης – οροπέδιο το οποίο απλώνεται για αρκετά τετραγωνικά μέτρα.

Καθώς θα το διασχίσεις δεξιά σου θα παρατηρείς το Αιγαίο πέλαγος και αριστερά σου τον Ευβοϊκό κόλπο.

Διασχίζοντας το μικρό οροπέδιο προς την βόρεια πλευρά, ο στόχος σου είναι το χαρακτηριστικό τσιμεντένιο κολωνάκι που υποδηλώνει την κορυφή του βουνού. Λίγο πριν φτάσεις στο σημείο αυτό, θα περάσεις από έναν μικρό σταθμό αναμετάδοσης και επικοινωνίας.

Φτάνοντας στο μικρό οροπέδιο λίγο πριν την κορυφή Ανάβαση στην κορυφή της Δίρφυς
Φτάνοντας στο μικρό οροπέδιο λίγο πριν την κορυφή

Τα τσιμεντένια κολωνάκια ύψους 1 με 1,5 μέτρου κατασκευάζονται από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (Γ.Υ.Σ.) και βρίσκονται στις κορυφές των βουνών.

Τελευταία βήματα και βρίσκεσαι στα ψηλότερο σημείο του όρους Δίρφυς στα 1,730 μέτρα.

Αιγαίο πέλαγος από την Εύβοια - H θέα από την κορυφή της Δίρφυς

Το αεροπλάνο

Μελανό σημείο στην ανάβαση της Δίρφυς αποτελούν τα συντρίμμια του πολεμικού αεροσκάφους Φάντομ το οποίο κατέπεσε στη κορυφή του όρους στις 26 Ιουνίου του 2002.

Μερικά κομμάτια του αεροπλάνου βρίσκονται στοιβαγμένα στη περιοχή ενώ η εικόνα του Αγίου Νικολάου – που ίσως κάποιος αναβάτης αφήσε στη περιοχή – φέρνουν σκέψεις και συναισθήματα δισταγμού.

To κολωνάκι της κορυφής της Δίρφυς στα 1730 μέτρα
To κολωνάκι της κορυφής στα 1730 μέτρα
Ανάβαση στην κορυφή της Δίρφυς Στο βάθος το Αιγαίο πέλαγος και δεξιά τμήμα του πολεμικού αεροσκάφους
Στο βάθος το Αιγαίο πέλαγος και δεξιά τμήμα του πολεμικού αεροσκάφους
Η θέα από την κορυφής της Δίρφυς

Η προσεκτική κάθοδος

Λόγω της έντονης κλίσης της πλαγίας η κάθοδος από την κορυφή του όρους Δίρφη απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Τα σημεία στα οποία είναι συγκεντρωμένα χαλίκια απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση καθώς ένα μικρό γλίστρημα μπορεί να οδηγήσει σε πτώση.

Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος γίνεται μεγαλύτερος κατά τη διάρκεια βροχής όπου τα βράχια και οι πέτρες γλιστρούν.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η άνοδος στη Δίρφη πρέπει να γίνεται με καλοκαιρία.

Κατάβαση από τη κορυφή του βουνού Δίρφυς
Ξεκινώντας την κάθοδο: Στα βράχια ξεχωρίζουν σαν κουκίδες μερικοί αναβάτες ενώ στα αριστερά διακρίνεται ο δρόμος που οδηγεί στο καταφύγιο

Το φαράγγι της Αγάλης – Εναλλακτική διαδρομή

Εναλλακτικά, η ανάβαση στο όρος Δίρφυ μπορεί να γίνει διασχίζοντας το φαράγγι Αγάλης που ξεκινά από το χωρίο Άγιος Αθανάσιος. Πρόκειται για μια εξαιρετική διαδρομή στις οποίες οι εναλλαγές τους εδάφους κυριαρχούν.

Η συγκεκριμένη πεζοπορική διαδρομή, διάρκειας περίπου 4 ωρών, περνά μέσα από το φαράγγι της Αγάλης, από δασικές και αλπικές πλαγιές καταλήγοντας στη βάση της πλαγιάς που οδηγεί προς την κορυφή.

Από το συγκεκριμένο σημείο, είτε μπορείς να φτάσεις στην κορυφή είτε να συνεχίσεις από το χωματόδρομο προς το καταφύγιο και το διάσελο της Δίρφυς. Ενδεικτικά μπορείς να δεις τη συγκεκριμένη διαδρομή εδώ.


Τι να προσέξεις στην πεζοπορία για τη κορυφή της Δίρφυς

Η ανάβαση στη κορυφή της Δίρφυς είναι μέτριας δυσκολίας ωστόσο το βραχώδες έδαφος και η απότομη κλίση απαιτεί μεγάλη προσοχή. Αν δεν έχεις εμπειρία προτίμησε να δοκιμάσεις την ανάβαση με κάποιο έμπειρο πεζοπόρο έχοντας πάντα μαζί σου τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Για την ανάβαση στη κορυφή θα πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου στα παρακάτω:

 1. Οδηγός
  • Αν δεν έχεις εμπειρία στις πεζοπορίες και αρκετή επαφή με το βουνό προτίμησε να επισκεφτείς τη Δίρφυ μαζί με κάποιον έμπειρο οδηγό ή ορειβάτη
  • Σχεδόν κάθε εβδομάδα οργανώνονται πεζοπορίες εκδρομές στη περιοχή της Δίρφυς από ορειβατικούς συλλόγους ή μικρές τουριστικές ομάδες. Αυτές οι δράσεις αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να έχεις τη πρώτη σου εμπειρία με τη δραστηριότητα της πεζοπορίας. Μια αντίστοιχη εκδρομή ήταν η αφορμή για να γνωρίσει το Running Scenes τη όμορφη Δίρφη.
 2. Καιρικές Συνθήκες
  • Η ανάβαση της Δίρφυς συνίσταται να γίνεται μόνο όταν ο καιρός είναι καλός. Η άνοιξη αποτελεί μια εξαιρετική περίοδος για πεζοπορία και εξερεύνηση του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης
  • Σε περίπτωση βροχής και χιονιού η ανάβαση δεν θα πρέπει να γίνεται καθώς απευθύνεται ΜΟΝΟ σε ορειβάτες με μεγάλη εμπειρία.
  • Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στους πλευρικούς ανέμους και τις ριπές που πολλές φορές είναι πολύ ισχυροί.
 3. Εξοπλισμός:
  • Όπως σε κάθε ανάβαση ή πεζοπορία ο κατάλληλος ρουχισμός και εξοπλισμός είναι πολύ σημαντικός.
  • Εκτός από την κατάλληλη πεζοπορική ενδυμασία (πεζοπορικά μποτάκια, παντελόνι κλπ.) ίσως χρειαστείς Μπατόν Πεζοπορίας & Ορειβασίας
  • Παράλληλα μην αμελήσεις την ενυδάτωση σου με νερό και κάποιο μικρό ενεργειακό γεύμα όπως φρούτο ή μπάρα δημητριακών.

Ανάβαση στην κορυφή της Δίρφυς Χάρτης πεζοπορίας για ανάβαση Στη κορυφή της Δίρφυς | Running Scenes Τρέξιμο Διατροφή Fitness
Ο χάρτης της πεζοπορίας για ανάβαση στη κορυφή τη Δίρφυς

Χάρτης Διαδρομής για Ανάβαση στην κορυφή της Δίρφυς

 • Χάρτης διαδρομής: Διαδρομή Ανάβασης Δίρφυς
 • Δυσκολία: Μέτρια
 • Θετική υψομετρική: 750 μέτρα (Από το καταφύγιο στη κορυφή της Δίρφυς)

Συμπλήρωσε τη φόρμα για να λάβεις στο inbox σου κάθε νέα δημοσίευση!

Για εγγραφή στα newsletters μέσω κινητών συσκευών συμπλήρωσε εδώ τη φόρμα εγγραφής.

Processing…
Ένα μικρό βήμα ακόμα 😉 Έλεγξε το email σου για να ολοκληρώσεις της εγγραφή σου 😉

Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.


Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον; 😉

Κάνε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσεις!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 1

Θες να γίνεις ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτήν την ανάρτηση; 😉