5
(1)

Μαραθώνιος Λεμεσού: Μετά από 2 χρόνια αποχής η Κύπρος φοράει τα αθλητικά της παπούτσια και τρέχει σε μια πόλη που τείνει να μετατραπεί στο τουριστικό Ντουμπάι της Μεσογείου. Τρέχοντας στον Μαραθώνιος της Λεμεσού θα συναντήσεις δεκάδες ουρανοξύστες να στέκονται επιβλητικά δίπλα σε πολυτελή ξενοδοχεία, θα διασχίσεις μια τουριστική λεωφόρο και για μερικά χιλιόμετρα θα τρέξεις δίπλα στη θάλασσα.

Τι να περιμένεις λοιπόν από τη συμμετοχή σου στο Μαραθώνιο της Λεμεσού; Πως είναι η διαδρομή των 42 χλμ. και ποια σημεία έχουν ενδιαφέρον;  

Ο Μαραθώνιος Λεμεσού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου στην Κύπρο και το Running Scenes παρουσιάζει την εμπειρία της συμμετοχής και μερικές χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση που συμμετάσχεις στο αγώνισμα των 42 χλμ.

Και αν τυχαίνει να σε περιμένει ένας μεγάλος μαχητής τότε νιώθεις τόσο μικρός μέσα στα 42 χλμ.


Περιεχόμενα Μαραθώνιος Λεμεσού

 1. Το ξυπνητήρι δίνει τη δική του εκκίνηση
 2. Έκπληξη ο καιρός, ίσως να είσαι τυχερός
 3. Τα πρώτα χιλιόμετρα προς το εμπορικό λιμάνι
 4. Μια όμορφη ευκαιρία
 5. Φτάνοντας στον ημιμαραθώνιο δίπλα σε ουρανοξύστες και ξενοδοχεία
 6. Η εκκωφαντική ησυχία
 7. Μερικοί «ζεστοί» εθελοντές και θεατές
 8. Τρέχοντας δίπλα στη θάλασσα
 9. Ναι, ρε! Τελικά, ήσουν εκεί
 10. Χάρτης Διαδρομής Μαραθώνιου δρόμου Λεμεσού

Συμπλήρωσε τη φόρμα για να λάβεις στο inbox σου κάθε νέα δημοσίευση!

Για εγγραφή στα newsletters μέσω κινητών συσκευών συμπλήρωσε εδώ τη φόρμα εγγραφής.

Processing…
Ένα μικρό βήμα ακόμα 😉 Έλεγξε το email σου για να ολοκληρώσεις της εγγραφή σου 😉

Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.


Το ξυπνητήρι δίνει τη δική του εκκίνηση

05:00 και το ξυπνητήρι δίνει τη δική του εκκίνηση για τον συνηθισμένο πρωινό τελετουργικό. Καλή ενυδάτωση, ένα ακόμα γεύμα υδατανθράκωσης, ρουχισμός, ρολόι και αναχώρηση για την εκκίνηση που γίνεται στην περιοχή Μόλος δίπλα στη σύγχρονη Μαρίνα της πόλης.

Εκεί ίσως απολαύσεις τα πρωινά χρώματα που αντικατοπτρίζονται στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, ενώ το αθλητικό σκηνικό επαναλαμβάνεται όπως σε κάθε μαραθώνιο. Εθελοντές, διοργανωτές και αθλητές βρίσκονται σε ετοιμότητα.

07:15 και σε λίγο εκκίνηση.

Έκπληξη ο καιρός, ίσως να είσαι τυχερός

Αν και Μάρτιος, το Σαββατοκύριακο στη Λεμεσό συνοδεύτηκε από αρκετό κρύο, συννεφιά και αέρα. Ευτυχώς, η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Κυριακή δημιούργησε εξαιρετικές συνθήκες για τρέξιμο με θερμοκρασίες μεταξύ 8C και 14C μαζί με μια διακριτική και ευεργετική συννεφιά.

Τελικά, νιώθεις τυχερός καθώς  η Κυπριακή υγρασία δεν έκανε την εμφάνιση της. Η μόνη καιρική δυσκολία είναι ο αέρας που κατά διαστήματα γίνεται πιο έντονος.

Πώς να είναι άραγε η διαδρομή;


Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες εμπειρίες και συναισθήματα από συμμετοχές σε αγώνες δρόμου και βουνού στην κατηγορία “Αγώνες Τρεξίματος- Race Reports“.


Μετά την εκκίνηση του αγώνα των 42χλμ. ακολούθησε η εκκίνηση των αγώνων 21χλμ. 10χλμ. και 5 χλμ. [Πηγή εικόνας]

Τα πρώτα χιλιόμετρα προς το εμπορικό λιμάνι

Στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής θα περάσεις έξω από το εμπορικό λιμάνι σε περιοχή χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, λίγο πριν τη στροφή των 10 χιλιομέτρων δεκάδες συστάδες δέντρων δημιουργούν ένα όμορφο σκιερό τοπίο που αποτυπώνεται στο οδόστρωμα. Είναι το πρώτο όμορφο κομμάτι τη διαδρομής και στροφή στα 10 χλμ. δίπλα σε μια μικρή αγροτική περιοχή.

Η συνέχεια θα σε βρει να διασχίζεις αρκετούς κυκλικούς κόμβους που θα οδηγήσουν σταδιακά κοντά στην εκκίνηση και το 19ο χλμ.

Μια όμορφη ευκαιρία

Η διαδρομή του Μαραθωνίου της Λεμεσού είναι κυκλική δίνοντας στους συμμετέχοντες τη σπάνια δυνατότητα να δουν τους προπορευόμενους αθλητές.

Αρχικά λίγο πριν τα 10km και στη συνέχεια μετά το 21ο χλμ. Θα έχεις την όμορφη ευκαιρία να θαυμάσεις τους πρώτους αθλητές που τρέχουν στο αντίθετο οδικό ρεύμα.

Είναι άλλωστε, μια ευκαιρία που λίγοι αγώνες μαραθωνίου μπορούν να προσφέρουν.

Προσωπικά λατρεύω αυτές τις στιγμές. Είναι σαν να βγαίνω από τον δικό μου αγώνα και να γίνομαι ο πιο φανατικός θεατής. Χειροκροτώ και παροτρύνω με όσο το δυνατό πιο έντονη φωνή.

Κάποιοι αντιδρούν. Αν και φοβερά συγκεντρωμένοι κάνουν ένα νεύμα ευχαρίστησης.

Ότι καλύτερο!  

Φτάνοντας στον ημιμαραθώνιο δίπλα σε ουρανοξύστες και ξενοδοχεία

Είναι η κεντρική λεωφόρος της Λεμεσού που συνοδεύεται από τους χαρακτηριστικούς φοίνικές, τα ξενοδοχεία και τους δεκάδες υπό ανέγερση ουρανοξύστες. 

Προς στιγμή νιώθεις πως βρίσκεσαι στις τουριστικές λεωφόρους της Αμερικής που έχεις γνωρίσει μέσα από τις ταινίες.

Συναντάς το 19ο χλμ. περνώντας κοντά από το σημείο εκκίνησης. Πλέον φαντάζεσαι τον τερματισμό και ξεκινάς του υπολογισμούς θέλοντας να εκτιμήσεις τη σωματική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.

Ξέρεις ότι κάθε μαραθώνιος «ξεκινάει» μετά τα 30 χλμ.

Εθελοντές χαζεύουν τα κινητά τους και ανυπομονούν να τελειώσει το «μαρτύριο» τους.

Η εκκωφαντική ησυχία

22ο χλμ. και οι «αθλητικές» σκέψεις μου διακόπτονται από μια έντονη απορία.

Μα γιατί υπάρχει τόση ησυχία;

Γύρω μου δεν βρίσκονται πολλοί αθλητές – λόγω των περιορισμένο συμμετοχών – κάνοντας έτσι πιο έντονη την ανάγκη για «φασαρία».

Διακρίνω κόσμο να κινείται στα πεζοδρόμια, να στέκεται δίπλα στον δρόμο, μα όλοι τους παραμένουν ιδιαίτερα νωχελικοί. Μοιάζουν ναρκωμένοι. Εθελοντές χαζεύουν τα κινητά τους και ανυπομονούν να τελειώσει το «μαρτύριο» τους.

Μα γιατί δεν αντιδρούν; Γιατί δεν προσφέρουν ένα χαμόγελο, μια προτροπή;

Ως ερασιτέχνης δρομέας ξέρεις πως μερικά χειροκροτήματα και επευφημίες μπορούν να σε απογειώσουν ψυχικά και σωματικά.

Όλα μοιάζουν οικογενειακά και περίεργα ήσυχα.

Να ένας ακόμα εθελοντής! Ίσως, είναι πιο ενεργός, μα δυστυχώς και αυτός με ύφος σχεδόν βαριεστημένο χαζεύει τους δρομείς.

Λίγο πιο κάτω συναντώ μια μπάντα…μοιάζω άτυχος. Είναι η ώρα που κάνουν διάλειμμα. Μα τώρα είναι η γιορτή!

Σκέφτομαι άλλους μαραθώνιους που στη διαδρομή συναντάς, μπάντες, DJs, μουσικούς και δεκάδες κραυγές υποστήριξης. Βαρκελώνη, Ρώμη, Αθήνα, Φλωρεντία.

Μα που είναι όλες αυτές οι φωνές; Αχ αυτή η ησυχία.  

Τελευταία χιλιόμετρα και εθελοντές δημιουργούν ένα από τα πιο “ζεστά” σημεία της διαδρομής. [Πηγή εικόνας]

Μερικοί «ζεστοί» εθελοντές και θεατές

Παρόλο την «ησυχία», ανακαλώ με μεγάλη ευκολία μερικά σημεία που συνάντησα παρέες, οικογένειες και εθελοντές που παρότρυναν ζεστά τους συμμετέχοντες.

Σε ένα κυκλικό κόμβο βρίσκω μια χαμογελαστή θηλυκή φιγούρα με ένα χαρτόνι με μηνύματα προτροπής, πριν την κεντρική λεωφόρο συναντώ έναν εθελοντή με την οικογένεια του, προς την επιστροφή μια παρέα κρατά μια ουκρανική σημαία και μετά την τελευταία στροφή ένα τσούρμο από εθελοντές φωνάζουν με πάθος.

Παράλληλα σε μερικά σημεία ξεχωρίζεις τις εθελοντικές ομάδες των χορηγών που μοιάζουν το απολαμβάνουν χορεύοντας με έντονες φωνές.

Ναι, τελικά υπήρχαν παθιασμένοι εθελοντές και θεατές, ωστόσο φάνηκε πως η πόλη της Λεμεσού δεν έχει ξυπνήσει για τη δική της αθλητική γιορτή.

Τρέχοντας δίπλα στη θάλασσα

Μετά το 27ο χλμ., η διαδρομή πλησιάζει προς την περιοχή της Αμαθούντας βγαίνοντας για λίγο από τον αστικό ιστό της Λεμεσού.  Είναι ίσως το πιο όμορφο σημείο της διαδρομής από το οποίο θαυμάσεις τη θάλασσα  χαζεύοντας παράλληλα τα δεκάδες κρουαζιερόπλοια που είναι αγκυροβολημένα στα ανοιχτά.

Στροφή στο 31ο χλμ. και η θαλάσσια αύρα σε οδηγεί στην τελική ευθεία και τα τελευταία δύσκολα 10 χλμ.  

Σε κάθε μικρή ή μεγάλη αθλητική πρόκληση, η παρουσία αγαπημένων προσώπων στα τελευταία μέτρα αποτελεί το πιο δυνατό κίνητρο.

Το βάθρο για τους νικητές στο σημείο εκκίνησης και τερματισμού του μαραθωνίου της Λεμεσού.

Ναι, ρε! Τελικά, ήσουν εκεί

Στα τελευταία χιλιόμετρα ο ρυθμός πέφτει. Νιώθω πως η έλλειψη κάποιον προπονήσεων και η κούραση των τελευταίων εβδομάδων έχει επιδράσει στο σώμα μου. Τη σημασία έχει!

Σταματώ την υπερ-ανάλυση και σκέφτομαι πως κάποιος ίσως να βρίσκεται στο τέλος.

Τι ευτυχία αν μπορέσω να τον συναντήσω. Η σκέψη μόνο μου δίνει «φτερά».

Σε κάθε μικρή ή μεγάλη αθλητική πρόκληση, η παρουσία αγαπημένων προσώπων στα τελευταία μέτρα αποτελεί το πιο δυνατό κίνητρο. Ένα κίνητρο ικανό να νικήσει κάθε πόνο και δυσκολία.

Και αν τυχαίνει να σε περιμένει ένας μεγάλος μαχητής τότε νιώθεις τόσο μικρός μέσα στα 42 χλμ.

Κάθε βήμα κάθε μέτρο και η συμμετοχή στον μαραθώνιο της Λεμεσού είναι αφιερωμένη σε έναν εξαιρετικό άνθρωπο και σπουδαίο φίλο. Είμαι περήφανος που βρέθηκες εκεί Γιάννη όχι μόνο την ημέρα του αγώνα αλλά και σε όλες τις στιγμές μας αυτά τα 20 χρόνια.

Συνέχισε να μάχεσαι!

Μαραθώνιος Λεμεσού συμπέρασμα

Η διαδρομή του μαραθώνιου αγώνα της Λεμεσού δεν παρουσιάζει σημαντικές υψομετρικές διαφορές και ενδείκνυται για όσους θέλουν να «σπάσουν» το προσωπικό τους ρεκόρ.

Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες καθώς σε περίπτωση υψηλής υγρασίας – όπως συνηθίζεται στην Κύπρο – το σώμα σου θα επηρεαστεί σημαντικά. Αν είσαι τυχερός ο καιρός μπορεί να είναι σύμμαχός.  

Η διαδρομή του αγώνα, κινείται κατά βάση μέσα στο αστικό ιστό, δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με εξαίρεση το παραλιακό σημείο που βρίσκεται του 27ου και 33ου χιλιομέτρου και (ίσως) κάποια τμήματα της παραλιακής λεωφόρου.  

Χαζεύοντας το μετάλλιο του 2020(!) στον Μαραθώνιο Λεμεσού 2022, σε μια “αστοχία” των διοργανωτών

Χάρτης Διαδρομής Μαραθώνιου δρόμου Λεμεσού

 • Αγωνίσματα:  42Km, 21km, 10km, 5km
 • Τύπος Αγώνα: Δρόμου
 • Περιοχή:  Λεμεσός – Κύπρος
 • Χάρτης διαδρομής Μαραθώνιος Λεμεσού: Garmin Connect


Συμπλήρωσε τη φόρμα για να λάβεις στο inbox σου κάθε νέα δημοσίευση!

Για εγγραφή στα newsletters μέσω κινητών συσκευών συμπλήρωσε εδώ τη φόρμα εγγραφής.

Processing…
Ένα μικρό βήμα ακόμα 😉 Έλεγξε το email σου για να ολοκληρώσεις της εγγραφή σου 😉

Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.


Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον; 😉

Κάνε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσεις!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 1

Θες να γίνεις ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτήν την ανάρτηση; 😉