Για άλλη μια χρονιά η εκδρομή για ελεύθερο κάμπινγκ στις όχθες του ποταμού Εύηνου είχε προγραμματιστεί από νωρίς. Αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής διαμονής κάτω από τα πλατάνια της Ορεινής Ναυπακτίας είναι το βραδινό μαγείρεμα γύρω από τη φωτιά.

Τι καλύτερο από το να περάσεις μερικές ημέρες μαγειρεύοντας με φίλους;

Με τα χρόνια, η καθιερωμένη εκδρομή στον Εύηνο μοιάζει σαν ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ γεύσεων. Μια ξεχωριστή γευστική μυσταγωγία που προγραμματίζεται με ιδιαίτερη ευλάβεια κάθε καλοκαίρι. Το γεύμα κάθε ημέρας καταγράφεται, συγκεντρώνονται οι πρώτες ύλες, τα υλικά, ο κατάλληλος εξοπλισμός και λίγες μέρες πριν ξεκινά η προετοιμασία. Αγορά υλικών, προμήθειες και ανάλογα με την επιλογή των γευμάτων γίνεται η κατάλληλη μαγειρική προετοιμασία.

Διάβασε σχετικά το αφιέρωμα:Κάμπινγκ στον Εύηνο ποταμό

Αυτή τη χρονιά το μαγείρεμα στις όχθες του ποταμού περιλάμβανε το κλασσικό αμερικάνικο barbeque πιάτο Pull Pork με σαλάτα coleslaw(*), burger με γλυκοπατάτες και ιταλική σπιτική pizza. Για λίγες μέρες το ποτάμι θα γίνει το σπιτικό μας όπου στις όχθες του θα στηθεί μια ιδιαίτερη “φυσική” κουζίνα. Η δύναμη της φωτιάς θα μας δώσει και πάλι τη ζεστασιά της και την ενέργεια για το ψήσιμο των τροφών.

Όπως συνηθίζεται το σούρουπο θα μας βρει γύρω της φωτιά να λέμε και θυμόμαστε ιστορίες.

Βάζοντας το καλτσόνε στο μαντέμι

Γύρω από τη φωτιά

Γύρω από τη φωτιά άλλωστε ακούγονται οι πιο ωραίες ιστορίες. Γύρω από τη φωτιά δημιουργούνται οι νέες ιστορίες. Και γύρω από τη φωτιά ίσως έχεις ένα από τα ωραιότερα γεύματα της ζωής σου.

Πρόκειται για ένα μαγικό συνδυασμό. Η ηρεμία της φύσης, το τρεχούμενο γλυκό νερό του ποταμού Εύηνου και η ζεστασιά της φωτιάς συνδυάζονται με τη γεύση του φαγητού και σε φέρνουν πιο κοντά με τους ανθρώπους και τον ίδιο σου τον εαυτό. Σαν ένα γευστικό μαγνητικό δίπολο που έλκει τη φύση με τον άνθρωπο.

Για να απολαύσεις ένα όμορφο γεύμα στη φύση το μόνο που χρειάζεται είναι μεράκι για φαγητό και καλή παρέα.

Παραδοσιακή ιταλική pizza με σπιτική ζύμη rustic, ψημένη σε μαντεμένιο τηγάνι

Αγάπη για το φαγητό

Άλλωστε ως Έλληνες αγαπάμε τόσο πολύ το φαγητό που συγκεντρωνόμαστε γύρω από αυτό σε κάθε σημαντική στιγμή. Μοιραζόμαστε το ίδιο πιάτο, την ίδια μπουκιά και καθόμαστε τόσο ευλαβικά γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με γεύσεις και αρώματα. Διοργανώνουμε καλέσματα φαγητού για τις πιο σημαντικές κοινωνικές και οικογενειακές στιγμές. Γιορτάζουμε τη γέννηση και τον αποχωρισμό, σφραγίζουμε φιλίες, δημιουργούμε έρωτες και κλείνουμε νέες επαγγελματικές συμφωνίες.

Σούρουπο στον Εύηνο ποταμό

Η ενέργεια της φύσης

Τι συμβαίνει όμως όταν ένα γευστικό κάλεσμα πραγματοποιείται στις όχθες ενός ποταμού; Όταν οι γεύσεις και τα αρώματα συνδυάζονται γύρω από τη φλόγα της φωτιάς; Όταν λίγα μέτρα από το νερό μια παρέα μοιράζεται ιστορίες απολαμβάνοντας ένα πιάτο φαγητού;

Διάβασε σχετικά: |  Τι με έμαθε η προετοιμασία για τον Μαραθώνιο

Τότε είναι που τα στοιχεία της φύσης συγχρονίζονται ιδανικά. Τα δέντρα , το νερό, ο ουρανός και η φωτιά εναρμονίζονται και μοιάζουν σαν να έχουν σχεδιαστεί αρμονικά πάνω σε ένα καμβά.

Φαίνεται πως η φύση τα έχει αναλάβει όλα. Θα σε φιλοξενήσει, θα σε θρέψει και θα σε δροσίσει. Βιώνεις μια ξεχωριστή ενέργεια την ώρα που εσύ δημιουργείς αρωματικές γεύσεις.

Τότε είναι που γύρω από τη φωτιά και μαγειρεύοντας στη φύση ίσως απολαύσεις ένα από τα ωραιότερα γεύματα της ζωής σου.


(*) Coleslaw: Λαχανοσαλάτα με σάλτσα που αποτελείται από κομμένο ωμό λάχανο και ψιλοκομμένα καρότα. Η σάλτσα έχει βάση τη μαγιονέζα και ανάλογα με την συνταγή μπορεί να περιέχει γιαούρτι, μέλι, λίγο λευκό ξύδι και μουστάρδα ντιζόν.

Ιταλικό καλτσόνε στα ψημένο στα κάρβουνα σε μαντεμένιο τηγάνι

Βρήκες ενδιαφέρον το κείμενο “μαγειρεύοντας στη φύση”; Κάνε εγγραφή στο newsletter του Running Scenes για να λαμβάνεις κάθε νέα δημοσίευση για το τρέξιμο, την άθληση και τη διατροφή.


Pizza στα κάρβουνα με κρεμμύδι, μανιτάρια, beicon και καυτερή πάπρικα
Μαγειρεύοντας στη φύση και στις όχθες του Εύηνου ποταμού