5
(1)

Τον Ιούλιο του 2019 συντάχθηκε το άρθρο “Ζαγόρι: Χορός στο φαράγγι του Βίκου ποταμού” που ολοκληρώθηκε με τη φράση “Του χρόνου στα 44km θα είναι πιο ωραία!“. Μια φωτογραφία της δρακόλιμνης της Τύμφης στάθηκε η αφορμή για τη συμμετοχή σε μια άκρως ελκυστική αθλητική πρόκληση.

Πρόκειται για έναν Ορεινό Μαραθώνιο μήκους 44km που πραγματοποιείται στο ορεινό όγκο της Τύμφης. Η διαδρομή του καταγράφει +2600 μέτρα θετική υψομετρική και διασχίζει αρκετά σημεία εξαιρετικής ομορφιάς: Το φαράγγι του Βίκου, το ορεινό καταφύγιο Αστράκας, το οροπέδιο της λίμνης Ρομπόζη, τη 1Λάκκα Τσουμάνη, το φαράγγι Μέγας Λάκκος και τον ποταμό Βοϊδομάτη που αποτελούν σημεία με έντονο φυσιολατρικό ενδιαφέρον.

Στο τέλος τους άρθρου υπάρχουν διαθέσιμες μερικές χρήσιμες συμβουλές για όσους δοκιμάσουν 1η φορά τη συμμετοχή τους στον ορεινό Μαραθώνιο Ζαγόρι 44Km.


Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες εμπειρίες και συναισθήματα από συμμετοχές σε αγώνες δρόμου και βουνού στην κατηγορία “Αγώνες Τρεξίματος“.

Περιεχόμενα


Για εγγραφή στα newsletters μέσω κινητών συσκευών συμπλήρωσε εδώ τη φόρμα εγγραφής.

Processing…
Ένα μικρό βήμα ακόμα 😉 Έλεγξε το email σου για να ολοκληρώσεις της εγγραφή σου 😉

Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.


O ορεινός όγκος των βουνών της Τύμφης

Ξύπνημα στις 03:45 για αναχώρηση

Είναι λίγο πριν τις 4 το πρωί και πολύ γρήγορα η γλυκιά αγωνία του αγώνα γεμίζει τις τελευταίες ετοιμασίες, ένα καλό πρωινό, λίγος καφές, αρκετό νερό και ένας ακόμα έλεγχος στον εξοπλισμό.

Από την πόλη των Ιωαννίνων το Τσεπέλοβο είναι περίπου 45 λεπτά, ωστόσο ο δρόμος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή τις νυχτερινές ώρες.

Στο αυτοκίνητο ακούγονται ροκ νότες μουσικής προσφέροντας έξτρα δόσεις ντοπαμίνης για τη δύσκολη συνέχεια.

Είναι 05:30 τα ξημερώματα και η αφετηρία μοιάζει τόσο ήσυχη. Και όμως, μια ώρα πριν πραγματοποιήθηκε η εκκίνηση του TeRa 80Km.

Αλήθεια κάποιοι είναι στο βουνό εδώ και μια ώρα” αναρωτιέμαι με μια κρυφή αίσθηση θαυμασμού.

06:00 Εκκίνηση!

Τρέχοντας δίπλα στο φαράγγι του Βίκου

Μετά το πρώτο ανηφορικό τμήμα των 2km η διαδρομή εξελίσσεται κυρίως κατηφορικά οδηγώντας αρχικά στο χωριό Καπέσοβο και στη συνέχεια στο όμορφο φαράγγι του Βίκου.

Πρόκειται για ένα τμήμα μικρής δυσκολίας χωρίς σημαντικές υψομετρικές διαφορές, με καταπράσινα τοπία και όμορφα μονοπάτια δίπλα στο φαράγγι.

Η πρωινή δροσερή πρωινή αύρα κάνει το τρέξιμο δίπλα στο φαράγγι απολαυστικό.

Πανέμορφα!

Η συντήρηση δυνάμεων στα πρώτα χιλιόμετρα είναι αρκετά σημαντική για τη δύσκολή συνέχεια.

Άλλωστε το Ζαγόρι Marathon+ 44K “ξεκινάει” μετά τα 20 km!

Κάπου εκεί ο δαίμονας των πτώσεων ήθελε να με συναντήσει. Δευτερόλεπτα απροσεξίας κι ένας απότομος βράχος άφησε πάνω μου αρκετές γρατσουνιές στα πόδια και τα χέρια μαζί με ένα δυνατό τράνταγμα στη μέση.

Σαν πρωτάρης υπενθυμίζω στον εαυτό μου πως στο ορεινό τρέξιμο η συγκέντρωση και η προσοχή σε κάθε πάτημα είναι προτεραιότητα.

Αφήνω πίσω μου την πτώση και προσπαθώ να συγκεντρωθώ. Άλλωστε η πιο σημαντική πρόκληση του αγώνα βρίσκεται μπροστά.

Ακολουθούν 11 χιλιόμετρα συνεχούς ανηφόρας προς το Καταφύγιο Αστράκας.

Λίγα χιλιόμετρα μετά το Μεγάλο Πάπιγκο που διακρίνεται δεξιά στο βάθος

Φτάνοντας στις πηγές του Βοϊδομάτη

Μετά από περίπου 19 χιλιόμετρα όμορφης διαδρομής σε πράσινα μονοπάτια αφήνοντας πίσω το λιγότερο απαιτητικό τμήμα της διαδρομής, διασχίζουμε τον ποταμό Βοϊδομάτη.

Στις πηγές του θα δροσιστούμε και θα γεμίσουμε δύναμη για τη δύσκολή συνέχεια. Παρά τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες – θερμοκρασία μεταξύ 12 – 15 C – το δροσερό νερό μοιάζει με ελιξήριο ενέργειας που διώχνει τα οποία σημάδια κούρασης.

Μικρό πανηγύρι στο Μεγάλο Πάπιγκο

Στάση στο γραφικό Μεγάλο Πάπιγκο για ανεφοδιασμό σχεδόν 1,5 ώρα πίσω από το όριο αποκλεισμού. Νιώθω έντονες κράμπες στους τετρακέφαλους αλλά αφήνω το μαγνήσιο – λανθασμένα – για αργότερα.

Μέσα στην κούραση χαζεύω τους πρώτους αθλητές των 80Km και με απορία αναρωτιέμαι πως είναι τόσο “φρέσκοι” μετά από 44km.

Σαν να έχει στηθεί ένα μικρό αθλητικό πανηγύρι.

Από τη μια πλευρά, αθλητές του Ζαγόρι Marathon+ 44Km φτάνουν κουρασμένοι στο σημείο ελέγχου, την ίδια ώρα που “80ρηδες” αναζητούν κάθιδροι μακαρόνια και κάθε λογής ενεργειακή τροφή.

Το Μεγάλο Πάπιγκο είναι το κοινό σημείο στο οποίο οι διαδρομές των 44Km και 80Km συναντιούνται στο μέσο της εκάστοτε διαδρομής.

Λίγο νερό, μια δαγκωνιά μπανάνα κι ανηφορίζουμε για τα 7 πιο δύσκολα χιλιόμετρα με θετική υψομετρική +1100 μέτρα και προορισμό το Ορειβατικό Καταφύγιο Αστράκας.

Η άφιξη στο μεγάλο Πάπιγκο πριν το χρονικό όριο αποκλεισμού είναι ο βασικός στόχος των συμμετεχόντων στο Zagori Marathon 44k

H δύσκολη ανηφόρα προς το καταφύγιο Αστράκας
Δεξιά διακρίνονται οι απότομοι βράχοι της ομώνυμης Κορυφής (2.432 μ.)

Ο δρόμος προς την κορυφή

Ακολουθούν ίσως τα πιο δύσκολα χιλιόμετρα της ορεινής διαδρομής. Το τοπίο σταδιακά αλλάζει και γίνεται αλπικό, με την πέτρα να κυριαρχεί στα μονοπάτια.

Στο δύσκολο μονοπάτι μετά το Μεγάλο Πάπιγκο θα συναντήσουμε και πάλι αθλητές του TeRa 80Km. Στο βάθος αρχίζει να φαίνεται το καταφύγιο.

Οι ανάσες έχουν βαρύνει από την παρατεταμένη ανηφόρα και οι κράμπες προσθέτουν αγωνία σε κάθε πάτημα.

Πλησιάζει το τέλος της μεγάλης ανηφόρας.

Λίγα μέτρα ακόμα προσπάθειας.

Η μαγευτική θέα από το καταφύγιο Αστράκας

Η άφιξη στο καταφύγιο Αστράκας (1920μ) αποτελεί τον σημαντικότερο στόχο για τον αγώνα των 44km. Μετά από σχεδόν 11 χιλιόμετρα ανηφόρας με θετική υψομετρική 1100μ, το καταφύγιο αποτελεί το ιδανικό σημείο για ενεργειακή ανασύνταξη δυνάμεων και ενυδάτωση.

Η θέα από τα 1920μ είναι πραγματικά μαγευτική!

Η Λάκκα Τσουμάνη με τα άλογα

Ανάμεσα στις κουρασμένες ανάσες απολαμβάνεις την όμορφη θέα προς τη λάκκα1 Τσουμάνη που βρίσκεται κάτω από την απότομη πλαγιά. Μέσα στο στεγνό – λόγω της εποχής κοίλωμα – διακρίνουμε ένα κοπάδι από άγρια άλογα που βόσκουν.

Στο βάθος φαίνεται η βραχώδης κορυφή Αστράκα στα 2.432 μ. ενώ στα δυτικά ξεχωρίζει η κορυφή της Τύμφης, η Γκαμήλα που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.497μ.

1Λάκκα στην ονοματολογία βουνού ονομάζεται το βαθύ κοίλωμα του εδάφους (δολίνη ή λεκάνη απορροής).

Χαζεύω τη θέα και παράλληλα καταβροχθίζω με λαιμαργία αλμυρά και γλυκά σνακ.

Το τοπίο της Τύμφης είναι πανέμορφο. Πώς άραγε μπορείς να αιχμαλωτίσεις αυτές τις εικόνες;

Διάλειμμα για μερικά λεπτά και ακολουθεί μια τεχνική κατηφόρα 2 χιλιομέτρων που οδηγεί στο υψηλότερο σημείο στα 2030 μέτρα και τη λίμνη Ρομπόζη.

Τρέξιμο κάτω από τις ασβεστολιθικές πλαγιές του Φαραγγιού Μέγας Λάκκος

Το λιβάδι δίπλα στη λίμνη Ρομπόζη 

Κατηφορίζοντας από το καταφύγιο έχουμε αφήσει πίσω το πιο δύσκολο τμήμα της κυκλικής διαδρομής του Ζαγόρι Marathon+ 44km.

Ακολουθεί ένα μικρό οροπέδιο με εξαιρετική φυσική ομορφιά.

Η διαδρομή διασχίζει ένα καταπράσινο λιβάδι που ξεχωρίζει ανάμεσα στις απότομες αλπικές πλαγιές. Με το βλέμμα στους απότομους βράχους Αστράκας και τις πλαγιές με το λιγοστό χιόνι, φτάνουμε στη λίμνη Ρομπόζη.

Δεκάδες αγελάδες στέκονται τριγύρω, αδιάφορες, αγνοώντας του αθλητές να περνούν μερικά μέτρα δίπλα τους.

Θαρρείς πως ο χρόνος έχει σταματήσει – ή τουλάχιστον θες να τον σταματήσεις – για να απολαύσεις ένα μοναδικό φυσικό κολάζ εικόνων. Ωστόσο, η λαχανιασμένη ανάσα και η προσήλωση σε ωθεί να συνεχίσεις.

Ίσως, το πιο όμορφο σημείο της διαδρομής μέχρι το επόμενο.

Το επιβλητικό φαράγγι Μέγας Λάκκος

Λίγα χιλιόμετρα ακόμα και μετά την οροπέδιο της λίμνης Ρομπόζη, απολαμβάνουμε το τρέξιμο σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μονοπάτι που διαγράφεται κάτω από απότομες βραχώδες πλαγιές.

Στα δεξιά του μονοπατιού βρίσκεται το επιβλητικό φαράγγι Μέγας Λάκκος με τις ασβεστολιθικές πλαγιές, που φτάνουν σε κατακόρυφο ύψος 500 μέτρων.

Λίγο πριν την τελευταία ανηφόρα, ανασύνταξη σε μια ακόμα δροσιστική φυσική πηγή από τις συνολικά 7 που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής.

Πόση ενέργεια μπορούν να δώσουν οι φυσικές πηγές με το φρέσκο και μοναδικά δροσιστικό νερό τους;

Η αφετηρία και ο τερματισμός του Ζαγόρι Marathon 44K στο Τσεπέλοβο

Τερματισμός στο Τσεπέλοβο

Τελευταία κατηφορικά χιλιόμετρα και οι ήχοι από το σημείο τερματισμού δίνουν δύναμη στα κουρασμένα πόδια.

Βγαίνουμε από τα μονοπάτια μπαίνοντας σε ένα ασφάλτινο κομμάτι. Από τη μοναξιά της άγριας Τύμφης ξαφνικά συναντάμε αρκετό κόσμο να στέκεται στην κεντρική πλατεία και να επευφημεί με ιδιαίτερη θέρμη.

Πρώτος μαραθώνιος βουνού είναι σχεδόν παρελθόν. Βιώνω μια ιδιαίτερη έκρηξη συναισθημάτων. Μήνες προετοιμασίας και προσπάθειας ολοκληρώνονται με τον ήχο του ρολογιού.

Η συγκίνηση με κυριεύει, με τις σκέψεις να με ταξιδεύουν πίσω στις άγριες ομορφιές κάτω από την επιβλητική Τύμφη.

Τι ευχαριστήθηκα πιο πολύ

Η πρώτη συμμετοχή σε μαραθώνιο ορεινού τρεξίματος και στο Zagori Mountain Running έκρυβε μια σειρά από όμορφες εμπειρίες.

Αυτές που ξεχώρισα είναι:

 • Οι φυσικές πηγές κατά μήκος της διαδρομής: Το πιο δροσιστικό νερό που ξεπερνά σε φρεσκάδα κάθε τεχνική ψύξης.
 • Το μοναδικά όμορφο τοπίο και η θέα από το καταφύγιο Αστράκα.
 • Το τρέξιμο στο μικρό οροπέδιο της λίμνης Ραμπόζη με το καταπράσινο λιβάδι με τα ζώα
 • Το ενδιαφέρον μονοπάτι που διαγράφεται κάτω από απότομες βραχώδες πλαγιές στο φαράγγι Μέγας Λάκκος.
 • Το καταπράσινο τμήμα της διαδρομής που εξελίσσεται μέσα στο Φαράγγι του Βίκου.
 • Τα όμορφα συναισθήματα της συμμετοχής σε ένα αγώνα ορεινού τρεξίματος μετά από σχεδόν 2 χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας.
Λίγο πριν το τέλος της τελευταίας ανηφόρας – Η έξοδος από το Φαράγγι Μέγα Λάκκος

Συμβουλές για τους πρωτάρηδες στον ορεινό Μαραθώνιο Ζαγόρι 44Km

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για όσους θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στον ορεινό Μαραθώνιο Ζαγόρι 44Km.

 • Ο αγώνας “ξεκινάει” μετά τα 19km. Μέχρι τότε η συντήρηση δυνάμεων είναι σημαντική.
 • Η διαδρομή κρύβει αρκετά σημεία με τεχνική δυσκολία ειδικά μετά το Καταφύγιο της Αστράκας.
 • Η σωστή ενυδάτωση και η κατάλληλη ενεργειακή κάλυψη πρέπει να είναι προτεραιότητα.
 • Στην Αστράκα είναι ευκαιρία για μερικές διατάσεις μαζί με την κατανάλωση ηλεκτρολυτών και σνακς με αλάτι ή ζάχαρη.
 • Αρκετές κατηφορικές διαδρομές μετά τα 30km απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι πέτρες και οι βράχοι κάνουν το έδαφος αρκετά τεχνικό.
 • Ως πρώτος στόχος πρέπει να είναι η άφιξη στο Μεγάλο Πάπιγκο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το χρονικό όριο του αποκλεισμού (04:30).

Χάρτης Διαδρομής Ζαγόρι Marathon+ 44km

 • Αγωνίσματα:  44Km
 • Τύπος Αγώνα: Trail – 99% μονοπάτια
 • Θετική υψομετρική: +2600 μέτρα
 • Περιοχή:  Ορεινό σύμπλεγμα της Τύμφης
 • Χάρτης διαδρομής Ζαγόρι Marathon+ 44km: Garmin Connect
Το υψομετρικό προφίλ και χάρτης διαδρομής Ζαγόρι Marathon+ 44km


Για εγγραφή στα newsletters μέσω κινητών συσκευών συμπλήρωσε εδώ τη φόρμα εγγραφής.

Processing…
Ένα μικρό βήμα ακόμα 😉 Έλεγξε το email σου για να ολοκληρώσεις της εγγραφή σου 😉

Κάνοντας κλικ στην υποβολή, συμφωνείς να κοινοποιήσεις το email σου στο Running Scenes για να λαμβάνεις ενημερώσεις και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής που είναι διαθέσιμος σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβεις.


Πηγή φωτογραφιών [1]

Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον; 😉

Κάνε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσεις!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 1

Θες να γίνεις ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτήν την ανάρτηση; 😉