Τοποθέτησε τη βρώμη, τις νιφάδες σίκαλης σε ένα μεγάλο ταψί. Παράλληλα ανοίγεις τον φούρνο στους 180C να θερμανθεί
Προσθέτεις το αλάτι και την κανέλλα και ανακατεύεις καλά το μείγμα. Στη συνέχεια το προσθέτεις στο προθερμασμένο φούρνο για 7 λεπτά.
Ανακάτεψε το μείγμα εκ νέου και άφησε το στο ζεστό φούρνο για άλλα 6 λεπτά
Κατά τη διάρκεια που το μείγμα είναι στο φούρνο ξεκίνησε να κόβεις τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδι, φυστίκι Αίγινας, κουκουνάρι) σε μικρά κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι σεφ. Προτείνω τα κομμάτια να μην είναι υπερβολικά μικρά και γι' αυτό είναι καλό να αποφεύγεις τη χρήση πολυμηχανήματος.
Παράλληλα με τους ξηρούς καρπούς μπορείς να τεμαχίσεις αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα, βερίκοκα ενώ οι σταφίδες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή γλυκαντικού.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνεις το νερό με 1 ξυλάκι κανέλας και τις 2 βανίλιες. Μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνεις τη φωτιά και μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία προσθέτεις μια γεμάτη κουταλιά μέλι
Προσθέτεις τους ξηρούς καρπούς στο μείγμα ΧΩΡΙΣ τις σταφίδες και τα αποξηραμένα φρούτα που έχεις επιλέξει. Προσθέτεις το μείγμα στο φούρνο για περίπου 5 λεπτά Ανοίγω το φούρνο αφαιρώ το ταψί και προσθέτω το 1 cup από το μείγμα νερού. Ανακατεύω και παρατηρώ μικρές μπάλες να δημιουργούνται. Αυτό το θέλουμε. Προσθέτω στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά
Αφαιρώ από το φούρνο και ανακατεύω καλά το μείγμα προσθέτοντάς το υπόλοιπο νερό. Με ένα κουτάλι πασπαλίζω από πάνω με το μέλι και τοποθετώ ξανά στο φούρνο. Η διαδικασία αυτή βοηθά το μείγμα να καραμελώσει σε κάποια σημεία.
Επαναλαμβάνεις τη παραπάνω διαδικασία και προσθέτεις μέλι πασπαλίζοντας το μείγμα.
Επαναλαμβάνεις μέχρι το μείγμα να αποκτήσει ένα ροδοψημένο χρώμα
Τέλος αφήνεις το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια το αποθηκεύεις.