Go Back

Σπιτική γκρανόλα με βρώμη και μέλι

Αν θες να απολαύσεις ένα πλήρες πρωινό γεύμα η συνταγή "Σπιτική γκρανόλα με βρώμη και μέλι" είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι. Πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες η γκρανόλα ίσως γίνει το αγαπημένο σου γεύμα.
Course brunch, Πρωινό
Cuisine μεσογειακή
Keyword γκρανόλα, γκρανόλα χωρίς ζάχαρη, σπιτική γκρανόλα
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour 15 minutes
Total Time 8 minutes
Servings 1 άτομα
Calories 345kcal
Author George Argyrakis

Ingredients

  • 3 κούπα βρώμη
  • 1,5 κούπα νιφάδες σίκαλης (150 με 200 γρ.)
  • 1,5 κούπα χονδρές νιφάδες βρώμης
  • 2 κούπες νερό
  • 1/4 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 με 2,5 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. κανέλλα
  • 2 συσκευασίες (μικρές) βανίλια (πρόσθεσα 3 τώρα μια στο νερό και 2 στο μείγμα βρώμης) (ίσως θέλει 3 βανίλιες)

Instructions

  • Τοποθέτησε τη βρώμη, τις νιφάδες σίκαλης σε ένα μεγάλο ταψί. Παράλληλα ανοίγεις τον φούρνο στους 180C να θερμανθεί
  • Προσθέτεις το αλάτι και την κανέλλα και ανακατεύεις καλά το μείγμα. Στη συνέχεια το προσθέτεις στο προθερμασμένο φούρνο για 7 λεπτά.
  • Ανακάτεψε το μείγμα εκ νέου και άφησε το στο ζεστό φούρνο για άλλα 6 λεπτά
  • Κατά τη διάρκεια που το μείγμα είναι στο φούρνο ξεκίνησε να κόβεις τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδι, φυστίκι Αίγινας, κουκουνάρι) σε μικρά κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι σεφ. Προτείνω τα κομμάτια να μην είναι υπερβολικά μικρά και γι' αυτό είναι καλό να αποφεύγεις τη χρήση πολυμηχανήματος.
  • Παράλληλα με τους ξηρούς καρπούς μπορείς να τεμαχίσεις αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα, βερίκοκα ενώ οι σταφίδες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή γλυκαντικού.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνεις το νερό με 1 ξυλάκι κανέλας και τις 2 βανίλιες. Μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνεις τη φωτιά και μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία προσθέτεις μια γεμάτη κουταλιά μέλι
  • Προσθέτεις τους ξηρούς καρπούς στο μείγμα ΧΩΡΙΣ τις σταφίδες και τα αποξηραμένα φρούτα που έχεις επιλέξει.
    Προσθέτεις το μείγμα στο φούρνο για περίπου 5 λεπτά
  • Ανοίγω το φούρνο αφαιρώ το ταψί και προσθέτω το 1 cup από το μείγμα νερού. Ανακατεύω και παρατηρώ μικρές μπάλες να δημιουργούνται. Αυτό το θέλουμε. Προσθέτω στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά
  • Αφαιρώ από το φούρνο και ανακατεύω καλά το μείγμα προσθέτοντάς το υπόλοιπο νερό. Με ένα κουτάλι πασπαλίζω από πάνω με το μέλι και τοποθετώ ξανά στο φούρνο. Η διαδικασία αυτή βοηθά το μείγμα να καραμελώσει σε κάποια σημεία.
  • Επαναλαμβάνεις τη παραπάνω διαδικασία και προσθέτεις μέλι πασπαλίζοντας το μείγμα.
  • Επαναλαμβάνεις μέχρι το μείγμα να αποκτήσει ένα ροδοψημένο χρώμα
  • Τέλος αφήνεις το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια το αποθηκεύεις.

Notes

  • Η παραπάνω δοσολογία αντιστοιχεί σε περίπου 1 ποτήρι smoothie
  • Μπορείς να αντικαταστήσεις την κανέλα με σκόνη Αcai που θα δώσει ένα έντονο μοβ χρώμα στο smoothie. Η σκόνη Αcai προέρχεται από το φρούτο Acai Berry που καλλιεργείτε στη Βραζιλία και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και ενέργεια.
  • Χτύπησε αρκετά λεπτά το μείγμα για να διαλυθεί η βρώμη.
  • Για ένα πιο δροσιστικό smoothie, τοποθέτησε τα φρούτα σε κομμάτια στην κατάψυξη το προηγούμενο βράδυ και αφαίρεσε τον πάγο από τη συνταγή.
  • Το γλυκαντικό της συνταγής (μέλι) μπορεί να αντικατασταθεί από σιρόπι Αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου
  • Για ένα πιο "γλυκό" αποτέλεσμα, μπορείς να αυξήσεις την ποσότητα του μελιού π.χ. 2 κ.σ μέλι.
  • Αν σου αρέσει το φυστικοβούτυρο ή το ταχίνι, μπορείς να προσθέσεις μια μικρή ποσότητα (1 κ.σ.) στο μείγμα, αφαιρώντας το μέλι. 
Για τη συνταγή θα χρειαστείς:
  • 1 βάση κοπής (ιδανικά ξύλινη)
  • 1 μαγειρικό μαχαίρι
  • 1 blender ή μίξερ
  • 1 κούπα ή μαγειρικές μεζούρες 
Συντομογραφίες και αναλογίες συνταγής
  • 1 κ. = κούπα 
  • κ.γ. = κουταλάκι του γλυκού
  • κ.σ. = κουταλιά της σούπας